Helyi közélet

2015.05.20. 10:42

Cigány Akadémia mint hosszúpályi unikum

Hosszúpályi - Az akadémia egyik legfőbb célkitűzése, hogy az igényesebb élet perspektíváját megmutassa.

Hosszúpályi - Az akadémia egyik legfőbb célkitűzése, hogy az igényesebb élet perspektíváját megmutassa.

Emléklapátadást tartottak a minap Hosszúpályiban: a két évfolyamos Cigány Akadémia első osztályát sikeresen teljesítők vehették át a dokumentumokat. A program kezdeményezője, az akadémia vezetője, Rétvári Sándor (Rétvári Bence politikus édesapja, a szerk.) gratulált nekik Berényi András polgármesterrel.

– Két éve tevékenykedem – mint segítő elszármazott – itt a községben azzal a nemes szándékkal, hogy a magam módján a helyi cigány lakossággal foglalkozom – mesélt tevékenységéről Rétvári Sándor. – Teszem ezt nyugalmazott tanárként, s azzal a meggyőződéssel, hogy igenis lehet, és kell segíteni őket; elsősorban gondolkodásmódjuk pozitív befolyásolásával és általános műveltségük fejlesztésével. Az akadémia előzménye egy 16 foglalkozásból álló előadássorozat volt, amit a polgármesteri hivatal, a roma kisebbségi önkormányzat és a művelődési központ egyetértő támogatásával, szervezésével, átlagban 70-80 fő részvételével sikerült megvalósítani. Tapasztalataim jók voltak, s ennek következtében jutottam arra az elhatározásra, hogy meg lehet próbálni, beindítható egy magasabb szintű nevelési – ismeretbővítő képzés. Az elgondolást tett követte, és a már említett szervek ismételt egyetértő támogatásával 2014. november 25-én beindult a kétéves Cigány Akadémia – hallhattuk.

Méltó viselkedés

Az akadémia vezetője elmondta, hogy önként jelentkező 60 fős hallgatósággal indulhatott a képzés. Első és második évfolyamon is 10-10 alkalmat, 40 órát terveztek. A részvétel feltétele a rendszeres megjelenés (jelenléti ív vezetése mellett), a mindenkori aktivitás (jegyzetelés annak érdekében, hogy a foglalkozásokon elhangzottakat otthon, családi körben is megbeszélhessék), a jó egyéni és közösségi magatartás, fegyelmezettség, az akadémia hallgatójához méltó viselkedés, valamint az I. és II. évfolyam végén szóbeli értékelő megbeszélésén való kötelező részvétel.

Szellemi totó

A hallgatók nemcsak őstörténetüket ismerték meg alaposan a foglalkozásokon, hanem elemezték a haladó és a visszatartó hagyományaikat, megismerték a közülük való példaadó hírességeket, és a felzárkóztatásuk egyik legfontosabb feltételének tartott munkát is összefüggésében elemezték. A viselkedési szabályok ismeretének, betartásának, gyakorlásának is szenteltek órákat úgy, mint a magyar szociális ellátórendszer 2015. március 1-jével kezdődő változásainak. A résztvevők általános műveltségének fejlesztése érdekében a reál, humán és egyéb ismeretek áttekintése, közös elemzése után minden foglalkozást szellemi totó kitöltése, zárt.

Lesz tovább is

– Az akadémia egyik legfőbb célkitűzése, hogy a résztvevők legtöbbje, sőt mindegyike művelje meg saját kertjét a családi önfenntartás érdekében, hogy szükségben ne szenvedjenek, és ne panaszkodjanak. Bízom abban, hogy a Cigány Akadémia sokoldalú programja, a foglalkozások közvetlen hangneme, előremutató tartalma, az igényesebb életre törekvés perspektívájának megmutatása, bemutatása, megvalósíthatóságának közelsége előrelendíti a kétéves akadémia hallgatóinak határozott és konkrét előrelépését. – fogalmazott Rétvári Sándor.

HBN-BB


Állást szeretnének

A résztvevők közül – megfelelő megjelenés és aktivitás esetén – az arra érdemesültek az első év végén elismerő emléklapot vettek át, második év végén (2016. június) elismerő oklevelet kapnak. A befejezéskor kultúrcsomagban részesülnek, és egész napos autóbuszos kiránduláson vesznek részt. Mielőbbi munkába állásuk érdekében minden foglalkozás végén állásbörzét tartanak, az asztalra kihelyezett álláshirdetések közül válogathatnak a jelenlévők.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában