Helyi közélet

2015.05.21. 13:18

Az egyetem megmentené gyakorlóiskoláit

Debrecen - A jövő hét végéig dönt az emberi erőforrások minisztere a felsőoktatási intézmények fenntartásában lévő közoktatási intézmények átszervezéséről.

Debrecen - A jövő hét végéig dönt az emberi erőforrások minisztere a felsőoktatási intézmények fenntartásában lévő közoktatási intézmények átszervezéséről.

A törvény szerint 2015. december 31-ig kell felülvizsgálni a felsőoktatási intézményeknek, hogy az általuk fenntartott gyakorló köznevelési intézmények teljesítik-e a jogszabályokban rögzített feltételeket. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára április közepén levélben jelezte, hogy az államtitkárság valamennyi állami felsőoktatási intézmény által fenntartott gyakorló köznevelési intézmény működését áttekintette.

- Az államtitkárság által javasolt fenntartóváltás a Debreceni Egyetem Arany János és a Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskoláját, valamint a Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolát, Gimnáziumot és Kollégiumot érintené, utóbbit nem a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, hanem a Földművelésügyi Minisztérium venné át. Mivel ezek az iskolák az egyetem emblematikus intézményei, ezért nem azon gondolkodtunk, hogy miként adjuk át, hanem azon, hogyan tartsuk meg őket. Ha ennek az az ára, hogy összevonjuk ezeket az intézményeket, akkor megtesszük. Az átszervezést az egyetem szenátusa is támogatta április 23-ai ülésén. Ez a gyakorlatban nem okoz változást: ugyanazok a gyerekek, ugyanabban az iskolában, ugyanolyan követelmények mellett, ugyanazokból a könyvekből tanulnak, csak a menedzsment változhat – jelentette ki Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorának szerdai adásában.

A rektor hozzátette: a szakmai tevékenységet egyáltalán nem érintené ez az átszervezés, hiszen mindegyik iskolában kiváló munka folyik, itt kifejezetten a menedzsment összevonásáról van szó, és arról a szándékról, hogy a Debreceni Egyetem a jövőben is megtartaná ezeket az egyetemhez kötődő intézményeket.

- Debrecenben szerencsére kiváló iskolák vannak, de mégiscsak ízében, filozófiájában, karakterében más egy egyetemi gyakorlóiskola, és azon vagyunk, hogy ez így is maradjon - hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor.

Bács Zoltán kancellár leszögezte: csupán az intézményi struktúrát alakítanák át, nem a pedagógiai programot, a hatosztályos gimnáziumi képzés is megmaradna, és a Kossuth név sem tűnne el: az új intézmény a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája nevet viselné.

- A végső döntést nem a Debreceni Egyetem hozza, a jogszabályok szerint a miniszter alapít, szervez át, szüntet meg és ad költségvetést. Mivel ezeknek a gyakorlóiskoláknak a fenntartása a felsőoktatás büdzséjét terheli, a pedagógus életpályamodell bevezetésével pedig nőnek a költségek, ezért kezdeményezte a felsőoktatásért felelős államtitkárság a rendszer racionalizálását. Mindezek ellenére a legtöbb egyetem szeretné megtartani gyakorlóiskoláit, hiszen utánpótlást vár innen, s ha az alapját kivesszük, akkor a rendszer teteje is inogni kezd. A Debreceni Egyetem a köznevelési intézményekre kapott támogatást az utolsó forintig azokra fordítja, ráadásul ezek az iskolák az összintézményi közös költségekhez sem járulnak hozzá - hangsúlyozta Bács Zoltán.

A műsorban szó volt a most épülő Sporttudományi Oktatóközpontról is, melynek alapkövét szerdán délelőtt rakták le. Ennek kapcsán a kancellár elmondta, hogy decemberben írták ki a pályázatot, amelynek feltétele volt, hogy a beruházást október végére be kell fejezni, ezért a szerdai alapkőletételt több mint háromhetes munka előzte meg, így bíznak benne, hogy a vállalt határidőre elkészülhet a munka.

- Az oktatóközpont illeszkedik a Debreceni Egyetem tíz éve elindított sportprogramjába. A sporttudományi képzést és a kutatást is szolgálja az alapvető sportolási lehetőségek biztosítása mellett. A tömegsport, az egyetemi testnevelés és versenysport igényeit is kielégíti majd a központ, ide költöznek a sporttal kapcsolatos szervezeti egységek, emellett egy nagyobb csarnok és számos kisebb terem kap helyet a létesítményben. Nyár végére készül el a Nagyerdei Stadionban az a sportdiagnosztikai és egészségügyi központ, amely szintén a sportegészségügyi a diagnosztikát, az ellátást, a kutatást és a tehetségek kiválasztását fogja szolgálni – tájékoztatott Bács Zoltán.


Debrecen – Nem változna a név, a szakmaiság és a fenntartó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában