Helyi közélet

2015.05.22. 14:35

Átadták a jogi kar új épületét

Debrecen - Hivatalosan is új épületbe költözött az egyetem jogtudományi kara.

Debrecen - Hivatalosan is új épületbe költözött az egyetem jogtudományi kara.A Kassai úti campuson a volt Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar épületegyüttesébe költözött a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara – minderre azért lehetett mód, mivel a gazdaságtudományi karokat integrálták, s központját a Böszörményi útra helyezték át. A birtokba vétel több hónapja elindult, ám a „hivatalos” átadás most pénteken zajlott le. Szabadfalvi József dékán az ünnepségen „új honfoglalásnak” nevezte az eseményt, amely rövid- és középtávon már biztosan megoldja a jogi kar elhelyezési problémáit. (Habár a jogi kar is a Kassai úton kapott anno helyet, azonban mindeddig több épületben lehetett megtalálni a tanszékeket és az oktatótermeket, ezzel a lépéssel viszont minden egy helyre került.)

A külső is megújul

Szabadfalvi József elmondta, eddig az épületegyüttes belső helyreállításával végeztek (festés, vizesblokkok cseréje), de a nyár folyamán előreláthatólag a külső renoválást is megoldják – illetve az A és C épületben akadálymentesítés gyanánt liftet szeretnének majd beszerelni. – Sokunk örömére szolgál a költözés, reméljük, még sok száz évig fennmaradhat Debrecenben a jogászképzés – fogalmazott, utalva arra is, hogy az egyetemi szintű jogászképzés 2014-ben ünnepelte elindításának századik évfordulóját.

Állami tervek

A dékán a jogi képzéssel kapcsolatos hírekre is kitért. – Sokat lehetett hallani arról, hogy kormányzati elképzelések szerint az állam- és jogtudományi képzést központosítják a közszolgálati egyetemen. Az emberi erőforrások minisztériuma és az igazságügyi miniszter erről a közeljövőben fog tárgyalásokat folytatni a rektorokkal – nyilatkozta. Viszont arról is beszámolt, hogy a legfrissebb Magyar Közlönyben az szerepel: a jogászképzés fenntartása közpolitikai cél, éppen ezért az állam a közeljövőben ötszázmillió forintnyi támogatást nyújt a karok működtetéséhez. – Tartósan hosszú távra képzeljük el jövőnket, hiszen régiós jogászképző központ vagyunk, és erősíteni akarjuk a külföldi hallgatók jogi tanulmányainak ellátását is – mondta Szabadfalvi József.

Az ünnepségen részt vett Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke is, aki szerint az „új” épület új perspektívákat jelent, s inspirálólag hathat az oktatókra, diákokra egyaránt. – Bár szoktak felhők átvonulni a jogi oktatás kék egén, ez a költözés egy jelzés, amely eloszlathatja e fellegeket. Emellett azt is remélem, hogy fennmarad a gyümölcsöző viszony az egyetem és az ítélőtáblák között – fogalmazott az elnök.

HBN-VÉZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában