Helyi közélet

2015.05.30. 10:55

„A vicces túlzás belefér ebbe a műfajba”

Debrecen - Halott Pénz vallja, az egyik legnagyobb kihívás mindig kreatívnak lenni.

Debrecen - Halott Pénz vallja, az egyik legnagyobb kihívás mindig kreatívnak lenni.Halott Pénz az esélytelenek nyugalmával ült le a hazai könnyűzenei élet pókerasztalához, majd kitartásának köszönhetően bankot robbantott. Napjainkban kevés népszerűbb zenei formáció létezik a Marsalkó Dávid vezette csapatnál, ennek a legjobb bizonyítéka, hogy a közelmúltban két telt házas koncertet adtak a debreceni Roncs Bárban. A pécsi születésű zenész készséggel válaszolt a Napló kérdéseire.

Melyik kérdést unod jobban, a művésznevedre, vagy a napszemüvegedre vonatkozót?

Halott Pénz: Az, hogy miért lettem Halott Pénz, az már valóban lerágott csont, jó pár interjúban átbeszéltük már. Ellenben azt még nem kérdezték meg, miért tűnt el a jól megszokott napszemüveg rólunk! Új időszámítás kezdődött a Valami van a levegőben turnénk kapcsán, ugyanis elhagytuk az addig jól bevált kellékünket a koncerteken. Koncepció volt, hogy hordtuk, s most az is, hogy a koncerteken nem viselünk napszemüveget. Ez egy jelképes dolog.

A Szólj anyunak a városban vagyok egy nagyon komplex album, a sokszínűsége mellett az tűnik a legnagyobb erősségének, hogy nincs gyenge pontja. Mennyi időbe telt összehozni ezt a lemezt?

Halott Pénz: Az előző album 2011-es, majd a következő két évben kijött kislemezeket egészítettem ki új dalokkal. Folyamatosan otthon tákolgattam a zenéket, amelyek végül a stúdióban nyerték el végleges formájukat. Ennek a kétéves időszaknak az az érdekessége, hogy a számok többsége akkor íródott, amikor Budapestről visszaköltöztem Pécsre, s ekkor hoztam össze ezt a zenekaros formát, pécsi zenészekkel, barátokkal. Lassan már két éve, hogy kijött ez a lemez, ekkor mutatkoztunk be zenekarként teljesen élőben, s azóta csak ebben a formában játszunk.

Miért költöztél vissza a szülővárosodba?

Halott Pénz: Teljesen magánjellegű oka volt, amibe nem szívesen mennék bele. Most viszont újra Budapesten élek. Úgy tűnik, szükségem van a változatosságra.

Tavaly robbantál be igazán a köztudatban, ugyanebben az évben ünnepelted a 30. születésnapod. Hol rejtőzködtél, mit csináltál eddig?

Halott Pénz: Alapvetően 2009-es az első Halott Pénz lemez, sőt két évvel korábban volt egy közös munkám Slickkel. Későn kezdtem el a zenével foglalkozni, mert elég sokáig sportoltam, versenyszerűen teniszeztem. Bár a középiskolában is ordítozgattam egy zenekarban, viszont igazán közel az egyetemi évek alatt kerültem a zenéhez. Hobbistaként kezdtem, otthon írosgattam a zenéket, aztán folyamatosan fejlődtem minden téren. Úgy érzem, ezt az utat végig kellett járnom, hogy most itt tartsak, ahol vagyok. Ez egy nulláról induló, alulról építkező dolog, ami teljesen őszinte, közvetlen, s szerintem ezt érzi és szereti a közönség. Ezért érzem teljesen hitelesnek azt, amit csinálok.

A versenyszerű sportot miért hagytad abba?

Halott Pénz: Magyar viszonyok között elég jól elevickéltem, de aztán rá kellett jönnöm, hogy nemzetközi szinten nem lehet komoly támogatás nélkül jó eredményeket elérni. Nálam a család nem tudta biztosítani ezt az anyagi hátteret, ezért inkább egyetemre mentem. A pécsi Közgázra jártam, amit azért választottam, mert matekból mindig elég jó voltam, ráadásul fogalmam sem volt, mit akarok később, s a közgáz olyannak tűnt, amivel bármit lehet majd kezdeni. Nagyon jó volt Pécsen egyetemistának lenni, kifejezetten élveztem. Mondjuk ezért elcsúszott pár évem, mivel az első három esztendőben csak buliztam.

A bulik hangulata pár klipetekben visszaköszön.

Halott Pénz: Mi nem lettünk kitalálva, vagy felkarolva, csakis magunkat adjuk. Minden klipünk nagyon minimális költségvetésű alkotás. Az első nagy robbanásunk a Feneked a gyengém volt, ami lényegében nulla forintos költségvetéssel futott, mivel a haverjaim szerepeltek benne, a volt kolléganőm szerezte a helyszínt, s akinek kellett, annak pálinkával fizettünk. Ezt nevezhetjük underground attitűdnek, ami átitatja a társaságunkat, az egész Halott Pénz világot.

A számaidban említést teszel többek között a Led Zeppelinről, a ZZ Topról, Zappáról és Dylanről is. A rajongóid többsége vélhetően nem is tudja, kik ezek a klasszikusok. Mennyire érzed küldetésnek az egykori ikonok, illetve zenéjük megismertetését a mai fiatalokkal?

Halott Pénz: Bennem van ez a küldetéstudat, ugyanis számomra nagyon meghatározóak voltak ezek az előadók, zenekarok. A Volt Himnuszban is van egy sor, miszerint „ez a nap a te saját Zeppelin kliped”, azaz érdekes módon megint előkerült a jó öreg klasszikus. Szerintem emiatt is személyes és őszinte amit írok; csak azért, mert a 18-20 éves csajok annyira nem ismerik őket, attól nekem még fontos, hogy benne legyenek a dalaimban! Ráadásul olyan vagyok, ha hallok valamit, amit nem ismerek, annak utána nézek. Szerintem ez érdekes játék, ezért szoktam elrejteni pár ilyen szót, vagy kijelentést a szövegeimben. Lehet, hogy a közönség mindössze öt, vagy tíz százaléka keres rá a Led Zeppelinre általam, de szerintem számukra is élményt jelenthet meghallgatni egy-egy számukat.

Ha már az élményeknél tartunk, az a sorod, miszerint „Jimi Hendrix Eminemmel egyenlő ma Halott Pénz”, klasszikussá vált.

Halott Pénz: Ezeket a sorokat humorral kell kezelni, szerintem a vicces túlzás belefér ebbe a műfajba. Természetesen Jimmy Hendrix egy óriási tehetség volt és Eminem is ezerszer jobb rapper, mint én – ráadásul én nem is vagyok rapper igazából. Szerintem a mi szánkból ez nem hat ultra komolyan, inkább megmosolyogni való. A Minden szobába kell álom című számunkba pedig ez pont elfért, mivel egy dögös, rock n roll-rap mix az egész.

A koncertre látogatókat meglepetésekkel várjátok, hiszen a dalokat más köntösbe bújtatva adjátok elő. Miért változtattok a már bevált taktikán?

Halott Pénz: Koncepcióm volt, hogy az élő előadás és a stúdiófelvétel legyen más! Vallom, a koncertélményt nem tudod letölteni, el kell jönni, ott kell lenni, meg kell hallgatni és nézni! Rengeteg olyan dolog van, amitől mássá válik egy dalunk, ezért nem lesz olyan steril, mintha lemezről hallanád.

Sokan az amerikai Macklemore-hoz hasonlítanak, de állítólag nem nagyon örülsz ennek a párhuzamnak. Miért?

Halott Pénz: Igazából nincs vele nagyon nagy bajom, hiszen jó dolog, amit csinál, csak ez az egész egy magyaros dolog, mindig mindenkit bele akarunk húzni egy skatulyába. Eleve régebb óta vagyok a szakmában, mint ő, s hogy hasonlítok rá, azzal sem tudok mit kezdeni, mivel így nézek ki, amióta az eszemet tudom.

A sportban szokták mondani, hogy nagy dolog bajnoknak lenni, de még nagyobb kihívás megvédeni a címet. Felértél a csúcsra, de most hogyan tovább?

Halott Pénz: Én és a zenekar is szerényebben állunk a dolgokhoz: a csúcs még odébb van. Bekerültünk egy jó körbe Magyarországon, és a közönség is a tenyerén hordoz bennünket, s ez ragyogó érzés. De sok fejlődési pont van még előttünk, és rengeteg olyan feladat, amit meg kell lépnünk. Például folyamatosan agyalok az élő show-n, próbálom mindig jobbá tenni. Minden kreatív szakmában fontos, hogy motivált legyen az ember. Nagy kihívás mindig kreatívnak lenni. Vannak bizonyos határok, amelyeket nem szabad túllépni, annak érdekében, hogy ne forduljon visszájára a Rock n Roll.

Az ország egyik legsikeresebb előadójává váltál, a közönség és a szakma is elismeri a munkádat. Mennyiben változtatott meg a népszerűség?

Halott Pénz: Mindig is önbizalomhiánnyal küszködtem, de most, az elmúlt években azt érzem, mintha a közönségtől magabiztosságot kapnék. Izgalmas kölcsönhatásos az állapot, mert minél többen hallgatják a dalainkat, annál nagyobb önbizalmat kapok, s ez nagyon jó hatással van a produkcióra. Ha a személyes részt vesszük, amennyivel nyitottabb lettem, annyival zárkózottabb is, mivel a magán- és a szakmai életem között nagyon kicsi, halvány a rés.

Már többször részt vettél a Pilvakerben. Miért érzed fontosnak, hogy a produkció részese legyél?

Halott Pénz: Idén fellépőként, két éve versenyzőként pilvakereztem, ami azért volt különleges, mert rengeteg embert ismertem meg, s ez nagyon inspiráló volt a számomra. Fontos, hogy az ember néha kilépjen a komfortzónájából, ez szükséges a fejlődéshez. Amúgy a Pilvaker egy izgalmas ügy, friss, alulról építkező történet, amely főként underground művészekre épül.

Úgy tűnik, Pécs elég nagy város ahhoz, hogy két közel azonos stílusú zenét játszó formáció is népszerűvé váljon. Rendes Pénzként már közös munkátok is volt a Punnany Massif-os srácokkal.

Ezek szerint a két dudás egy csárdában tézis nálatok nem állja meg a helyét?

Halott Pénz: Régóta nagyon jóban vagyunk, mintaértékű, ahogy a két zenekar viszonyul egymáshoz. Mátéval egy utcányira nőttünk fel egymástól, de a többiekkel is hasonló körökben mozogtunk, egy kocsmában ittunk. Szerencsés együttállás, hogy mind a két zenekar ennyire sikeres lett. Pécs zeneileg nagyon inspiráló hely, rengeteg jó zenekar indult innen, elég megemlítenem a Kispált, a 30Y-t, vagy éppen a Megasound Systemet. Alkotói szempontból nagyon jó a közeg.

A Rendes Pénzzel terveztek valami újat?

Halott Pénz: Pont a közelmúltban beszélgettünk erről a projektről, s arra jutottunk, hogy valami teljesen meglepő dolgot hozunk majd össze.

A Wellhellóval közösen készítettétek el a Volt Fesztivál idei himnuszát. Mennyire nehéz megrendelésre dolgoznod?

Halott Pénz: Ebben az esetben egyáltalán nem volt az, hiszen Diaz és Flour Tomi személyében barátokkal dolgoztunk, ráadásul nagy lehetőséget, egy szintugrást jelent a karrierünkben ez a munka, mivel a Volt Fesztivál egy komoly brandet jelent. Alapból jó haverokkal dolgozni, főleg így, hogy van benne izgalom, és komoly kihívást jelent a munka. Egy fesztivál himnuszának elkészítése profilba vágó, testhez álló felkérés, hiszen mi is egy fesztiválozó, sok koncertet adó zenekar vagyunk, ezért is mondtunk igent. Viszont volt egészen más megkeresés is, például egy mezőgazdasági gépeket gyártó cég akart velünk dolgozni, de ezt nem vállaltuk el, mivel ez nagyon távol áll tőlünk.

Remek hangulatú, telt házas koncerteket adtatok Debrecenben. Hogyan viszonyultok a városhoz?

Halott Pénz: Nagyon szeretjük Debrecent, s ezt nem udvariasságból mondom. Sokszor jártunk már itt, érződik, hogy a debreceniek tudnak bulizni. Ugyanúgy, ahogy Pécsen, ebben a városban is kialakult egy koncertkultúra, a helyi zenekarok létrehoztak egy olyan közeget és attitűdöt, ami által az emberek nagyon szeretik a zenét.

Egymást követik a fellépések, hogyan marad így energia az új dalok elkészítésére?

Halott Pénz: Valóban sok koncertünk van, de ennek ellenére folyamatosan dolgozunk, most jött ki az Elkezdeni elölről és a Volt Himnusz, illetve még egy-két dal készülőben van. Szeretném, ha késő ősszel megjelenhetne az új album.

A beszélgetést követően rendezték meg az idei Fonogram díjátadó gálát, ahol a Halott Pénz két elismerésben részesült: a Valami van a levegőben az év hazai hip-hop albuma, míg a címadó szám – a közönségszavazatok alapján – az év dala lett.


Adatlap

Neve: Marsalkó Dávid

Művészneve: Halott Pénz

Születési idő: 1984. október 29.

Születési hely: Pécs

Foglalkozása: zenész, szövegíró

Családi állapota: nőtlen

Legnagyobb sikerei: Valami van a levegőben, A feneked a gyengém, Nem érinthet meg, Helló lányok, Ugyanúgy hallasz, Farkasok dala

Elismerései: Fonogram-díjas, felkerült a Forbes 30 sikeres magyar 30 alatt listájára


Miért Halott Pénz?

Több oka is van, hogy Marsalkó Dávid miért ezt a művésznevet választotta:

  • a Közgázra járt, ezért viccesnek érezte
  • a rapzenének van egy keménykedős világa, ami a pénzről szól, ezeknek a rappereknek lenne fricska a név
  • a pókerben azt a játékost hívják halott pénznek, akinek nincs esélye nyerni. Dávid bizonyítani akarta, hogy van esélye
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában