Helyi közélet

2015.05.20. 14:24

A nyolc mesterlövész

Parádésan zártak a magyarok az I. rendészeti szolgálatipisztoly-lövő világbajnokságon: férfi és női egyéniben, női csapatversenyben arany-, női egyéniben ezüst- és bronz-, férfi csapatversenyben ezüstérmet szereztek.

Parádésan zártak a magyarok az I. rendészeti szolgálatipisztoly-lövő világbajnokságon: férfi és női egyéniben, női csapatversenyben arany-, női egyéniben ezüst- és bronz-, férfi csapatversenyben ezüstérmet szereztek.

A siker nem csoda: egyikük sem ma kezdett lőni.

A válogatott tagjai civilekkel is versenyeznek szituációs lövészetben az IPSC-versenyeken. A szervezetet az USA haditengerészeti ezredese, Jeff Cooper hozta létre 1976-ban, hogy fejlessze a fegyverrel szolgáló hivatásosok képességeit.

– A május 4–7-i budapesti vb hasonlított az IPSC versenyeihez – magyarázza Batki György alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság lőkiképzője, a verseny egyéni világbajnoka. – A pontosság mellett a gyorsaság is számított, bár az IPSC-ben még hangsúlyosabb a gyors feladat-végrehajtás. A vb-n rengeteg lövésszel találkoztam, akikkel civil versenyeken is megmérkőzünk, itt nehezebb célok voltak. Az első nap még a negyedik helyen álltam, de másnap nem követtem el hibát. Magamat is megleptem! – mondja szerényen az alezredes, aki volt már világbajnokságon 5. és Európa-bajnokságon bronzérmes is, és 2009-ben második a világ legnevesebb lövészeti, intézkedéstaktikai versenyén, a floridai Swat Round-Upon. Húsz éve foglalkozik lőkiképzéssel, 15 éve versenyez. – Eleinte lőszerre költöttem a fizetésemet. Egyszer a siroki lőszergyár kereskedelmi igazgatója lejött az irodájából megnézni, ki az, aki annyi lőszert vesz, mint egy sportegyesület.

A siker a gyakorláson múlik, ezt Salamon Tímea hadnagy, a Készenléti Rendőrség lőkiképzője, újdonsült és rögtön kétszeres női világbajnokunk is megerősíti.

– Lehet az ember tehetséges, a lövészsportban akkor is a gyakorlás a legfontosabb – hangsúlyozza. A fiatal rendőrnő szerencsésnek érzi magát, hisz a munkája a hobbija is. – A versenyek sarkallnak jobb eredményre. Voltam IPSC Európa-bajnokságon 10., de szakmai karrierem csúcsa a mostani győzelem. Külön jó érzés, hogy női csapatunk ilyen eredményt produkált.

A női egyéni versenyben ugyanis csak magyar induló állhatott a dobogóra. A második fokára Czibrik Beatrix zászlós, a Készenléti Rendőrség szolgálatvezetője.

– Régóta versenyzünk együtt, tavaly Timi volt az országos bajnok, 2013-ban én. Versengünk, de nem rivalizálunk. Egymást sarkalljuk jobb eredményre – mondja Beatrix, aki 2003 óta rendőr. Élesben is húzott már elő fegyvert, de utcán még sosem kellett lőnie. – Szerintem a legtöbb rendőr így van ezzel, a lősport éppen arra jó, hogy ha mégis elkerülhetetlen, akkor az ember úgy kapja elő a fegyverét, mintha csak egy töltőtoll lenne.A bronzérmes Kremniczki Enikő zászlós, a Debreceni Rendőrkapitányság nyomozója is elégedett, tekintetbe véve, hogy a technikával is küzdenie kellett a versenyen.

– Saját szolgálati fegyverem, egy Jericho több akadályt is produkált első nap, így másnap egy H&K-val lőttem. Annak markolatához viszont kicsi a kezem, minden lövésnél módosítani kellett a fogást – meséli. – Még szerencse, hogy nem vagyok drukkos, inkább élvezem a megmérettetést és a csapatszellemet.

A negyedik csapattag, Pethő Beáta főtörzszászlós, a BRFK kiképzési csoportjának lőkiképzője sajnálja, hogy nem ért el dobogós helyezést.

– A lövészetben sokat számít a levegővétel, az elsütés, de az eredmény fejben dől el. Most nem sikerült úgy összpontosítanom, ahogy szerettem volna, remélem, lesz lehetőség, hogy jobb teljesítményt nyújtsak. Lőkiképzőként azon dolgozom, hogy összeállítsak egy erős BRFK-csapatot a hazai válogatókra.

Bár csodás eredményeket produkáltak, az ezüstérmes férfi csapat tagjai is jobbat vártak maguktól.

– 2000 óta szerepelek IPSC- és belügyi versenyeken, igaz, a közelmúltban kevesebben indultam – jelenti ki Miglécz Gyula Zoltán alezredes, a Készenléti Rendőrség kiképzési osztályának kiemelt főreferense, aki 9. lett egyéniben. – Versenyre csak versennyel lehet készülni. Ez a szabályrendszer ráadásul a pontlövészetnél komplexebb készségeket igényel. Hiszen ott hosszabb célzás után az számít, melyik századmásodpercben húzod el az elsütőbillentyűt, itt fontosabb, hogy akár csak századmásodpercekkel gyorsabban tedd ezt, mint az ellenfelek.

– Kellett már elővennem a szolgálati fegyvert, és a lövészetnek köszönhetően automatikusabban tettem, mint előtte – állítja Gombás Gábor törzszászlós, a Készenléti Rendőrség VII. bevetési osztályának csoportvezetője, aki a 10. helyen végzett. – Elégedett vagyok. Persze szeretnék nagyobb sikereket elérni, ezért is gyakorolok. Imádom a lövészetet, kikapcsol.

Földesi Lajos Zsolt főtörzszászlóst, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság kiképzési referensét sem keserítette el, hogy csak a középmezőnybe sikerült belőnie magát.

– Tudtam volna jobbat. A csapat viszont fantasztikus! Javítottuk egymást, és egy olyan versenyző, mint Batki Gyuri is hallgatott rám. Ha most nem is úgy jött össze, ahogy akartam, remélem, legközelebb sikerül.

- M. Kovács Róbert, Zsaru Magazin -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában