Helyi közélet

2015.05.21. 14:25

A kultúra higiéniája

Nagyszabású nemzetközi konferencián vett részt Moszkvában a Debreceni Egyetem Szlavisztikai Intézete és a Tolsztoj Társaság.

Nagyszabású nemzetközi konferencián vett részt Moszkvában a Debreceni Egyetem Szlavisztikai Intézete és a Tolsztoj Társaság.

Kétnapos tanácskozást tartottak az orosz fővárosban május 14-15-én a Debreceni Egyetem Szlavisztikai Intézete, a Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület és a Moszkvai Állami Szociális Egyetem közös szervezésében.

A konferencia témáját a Tolsztoj Társaság által négy évvel ezelőtt kezdeményezett „A kultúra higiéniája” című új kulturológiai kutatási irány adta, amelynek a jelenlegi moszkvai szimpózium már az ötödik nagy, nemzetközi rendezvénye volt.

„A kultúra higiéniája fogalma és a szociális betegségek fajtái” címmel megrendezett tanácskozáson az Orosz Tudományos Akadémia több intézete, valamint a legjelentősebb orosz, belorusz és ukrán egyetemek mintegy negyven kiemelkedő kutatója képviseltette magát és tartott prezentációt. A társadalom- és bölcsészettudományok számos területét felölelő előadások a téma jelentőségének elismerése mellett a mai társadalmi problémák mély és tanulságos elemzését nyújtották.

A Debreceni Egyetem képviseletében Goretity József, a Szlavisztikai Intézet igazgatója "A háború, mint társadalmi rossz ábrázolása a mai orosz irodalomban” és Szűcs Olga, az intézet docense „A kultúra higiéniája diszciplína keletkezésének szükségszerűsége és feladatai” címmel tartott előadást.

A konferencia kiemelkedő jelentőségű, hiszen lehetőséget teremtett a magyar és orosz kutatók közötti széleskörű párbeszédre és fórumra. Emellett pedig teret adott a jelenkor sokoldalú társadalomtudományi igényű elemzésének, nemegyszer élénk vitákon keresztül. A szervezők a találkozón elhangzott előadásokat orosz-angol kétnyelvű kötetben is megjelentetik.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában