Helyi közélet

2015.04.22. 17:50

Pengetősök fesztiválja

Debrecen - Hetedik alkalommal rendezi meg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar április 24-25-én a Klasszikus Gitárzenekarok Debreceni Fesztiválját.

Debrecen - Hetedik alkalommal rendezi meg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar április 24-25-én a Klasszikus Gitárzenekarok Debreceni Fesztiválját.

Kilenc gitárzenekar koncertjét hallgathatja meg a közönség a hétvégén a Zeneművészeti Karon, melynek Liszt-termében a kari zenekar mellett nyolc másik együttes, köztük alap- és középfokú intézmények tanulóiból alakult zenekarok mutatják meg tudásukat. A műsorban többek között reneszánsz és barokk darabok, de például izlandi vagy jamaikai népdalátiratok is szerepelnek.

- A fesztivál célja a reneszánsz és a barokk pengetős kultúra újraélesztésére építve bemutatni és népszerűsíteni a klasszikus gitármuzsikát, annak zenekari formáit és megteremteni a fesztivál résztvevőinek az együttzenélés örömének lehetőségét. Monteverdi és kortársainak műveiben a pengetős hangszerek voltak a meghatározóak és kevés vonós volt bennük, mi ezt a hagyományt próbáljuk folytatni – foglalta össze a Klasszikus Gitárzenekarok Debreceni Fesztiváljának célkitűzéseit Adrovicz István művészeti vezető, a DE Zeneművészeti Kar művésztanára.

A fesztivál koncertprogramját április 24-én 19.30 órakor a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar gitárzenekarának hangversenye nyitja, a műsor középpontjában a romantika szerzőinek művei állnak, a befejező szám azonban Andorka Péter ötszólamú gitárzenekarra írt darabja lesz, amit ezúttal fuvolista, illetve szoprán és bariton szóló tesz majd feledhetetlenné.

- Fantasztikus zenemű, melynek egészen különleges a hangzása. Két éve már eljátszottuk Debrecenben és állva tapsoltak az emberek, akkora sikere volt – ajánlja a hangversenyt Adrovicz István.

A fesztivál április 25-én, szombaton délelőtt 10 órától balmazújvárosi, hajdúszoboszlói, miskolci és debreceni zenekarok koncertjével folytatódik, 14 órától pedig hajdúböszörményi, gödöllői és debreceni együttesek lépnek a színpadra.

A fesztivál koncertjeire a belépés díjtalan. Részletes program itt olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában