Helyi közélet

2015.04.24. 13:16

Ösztönző a tehetséggondozó program

Debrecen - A Debreceni Egyetem továbbra is élen jár a tehetséggondozásban.

Debrecen - A Debreceni Egyetem továbbra is élen jár a tehetséggondozásban.

„Egyetemünkön működik a legsokoldalúbb tehetséggondozó program az országban” - nyilatkozta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes pénteken, a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programja (DETEP) keretében tartott konferencia kapcsán zajlott sajtótájékoztatón. Ezzel arra utalt, hogy a tudományos diákköri munkák, a szakkollégiumok mellett lehetősége van a hallgatóknak ösztöndíjakra pályázni, speciális, személyre szabott képzéseken részt venni, kutatásokba bekapcsolódni. Emellett tehetségtanács működik náluk, de a programban részt vevő oktatókat is motiválják különdíj adományozásával. Az egyetem a tehetséges hallgatók felkarolásával olyan szakemberek képzését célozza, akik a munka világába lépve korszerű és innovatív megoldásokkal segítik elő a termelő, valamint a szolgáltató szektor fejlődését, fellendülését.

Segített az átalakítás

Balogh László, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének elnöke elárulta, a tehetséggondozás azzal járt jól, hogy 2000-ben átalakították az egyetemet, s az akkori rektor, Fésüs László komolyan támogatta az ügyet. Ezt követően az segített a felsőoktatási intézményeknek, hogy a kormány felkarolta a Géniusz tehetségfejlesztő programot, s bevonta az uniós támogatási rendszerbe: ezzel ugyanis jóval több pénzt folyt a rendszerbe, s az egyetemek elkezdhették kidolgozni saját struktúrájukat.

Egészséges verseny

Mándy Zsuzsa, a DETEP koordinátora elmondta, a tanácskozáson nyolcvan hallgató mutatkozhatott be. A fiatal kutatók hat tudományterületen, hét szekcióban számoltak be a saját kutatási területükön elért eredményeikről. „Itt olyan hétköznapi emberek adhatnak elő, akiket érdekel a tudomány, s kutatásaikkal, munkájukkal az a céljuk, hogy jobbá, szebbé tegyék világunkat” - mondta.

A gazdaságtudományi karon tanuló Pásztor István, aki előadásában a szántásos és a modern, forgatás nélküli talajművelési rendszereket vizsgálta, úgy fogalmazott: ösztönzőleg hat rájuk a DETEP, mivel egészséges versenyhelyzetet generál, folyamatos kutatásra, publikálásra sarkallja őket.

HBN-VÉZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában