Helyi közélet

2015.04.04. 08:09

Ne szöszöljenek tovább!

Debrecen - Megkezdik a vattaszerű termést hozó nyárfák kivágását a Tócóvölgyi Lakótelepen.

Debrecen - Megkezdik a vattaszerű termést hozó nyárfák kivágását a Tócóvölgyi Lakótelepen.

Több centiméter vastag fehér szöszréteg borította be a Tócóvölgyi Lakótelepet tavaly májusban és júniusban. A „havazást” a mostani házak építése után oda ültetett több mint 300 nemes nyárfa termése okozta. A pihéket a szél a lakásokba is befújta, ráadásul azokhoz hozzátapadtak a pázsitfűfélék pollenjei, melyekre sokan allergiásak. Az érintett lakosok ezért folyamatosan panaszkodtak az önkormányzatnál.

A polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztályának vezetője akkor azt ígérte, hogy a lakótelepen a nemes nyárfákat öt éven belül – folyamatosan gyérítve – kivágják. Helyettük olyan fákat ültetnek, amelyek nem okoznak ilyen problémákat.

Lecserélik

Az ismét közelgő nemes nyárvirágzás előtt most megkérdeztük, hogy hány fát vágtak ki eddig a Tócóvölgyi Lakótelepen. Azt válaszolták, hogy a szóban forgó fák gyérítésére pályázatot írtak ki, a munkát még a termésképződés előtt megkezdik. Ennek során 50-60 példányt távolítanak el, melyeket a vegetációs időszak után olyan fákkal akarnak pótolni melyek nem allergének, a tájba illeszkednek és a klimatikus viszonyokat jól tűrik. Ezek például a mezei juhar, a díszkörte, a magas kőris és a császárfa.

A nagyobb önkormányzati beruházások és egyéb növénytelepítések során mostmár olyan fásszárú növényeket telepítenek, melyek nem okoznak problémákat az allergiásoknak – közölte a polgármesteri hivatal illetékese.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában