Helyi közélet

2015.04.20. 16:37

Mentálisan nehéz időszak a menopauza

Debrecen - A változó korban lévő magyar nők 14,5 százaléka depressziós.

Debrecen - A változó korban lévő magyar nők 14,5 százaléka depressziós.A hölgyeknél kétszer gyakrabban fordul elő depresszió mint a férfiaknál. Ennek oka, hogy a mentális zavar kialakulásában szerepet játszhat a hormonváltozás is. – Egy nő életében legalább 3 olyan időszak van amikor kóros hangulatingadozáson eshet át: az első a serdülőkor, ezt követi a gyermekvárás és a szülést követő időszak, végül a menopauza – mondta Török Zsuzsa, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának pszichológusa.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet egy korábbi vizsgálata szerint, a változó korban lévő magyar nők 14,5 százaléka depressziós, melyből 7,7 százalék súlyos depresszióval küzd. Magyar, holland és skót hölgyek körében végeztek egy vizsgálatot, melyben többek között a klimax okozta testi tünetek intenzitását, a szexuális funkciózavarokat, illetve a depresszió és szorongás mértékét tanulmányozták. A kutatásból kiderült, hogy a magyar nők a skótoknál és a hollandoknál mentálisan nehezebben élik meg ezt az időszakot; köztük kétszer több a szexuális zavarral küzdő, szorongó és depresszív hölgy.

HBN–PÁTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában