Helyi közélet

2015.04.14. 14:17

Kevesebb pénz az ellátásra

Debrecen - A támogatás visszafogása miatt nehéz helyzetbe került a Debreceni Szivárványház, a minisztérium ésszerűséggel érvel.

Debrecen - A támogatás visszafogása miatt nehéz helyzetbe került a Debreceni Szivárványház, a minisztérium ésszerűséggel érvel.

– Hatvan százalékkal csökkentette ettől az évtől a minisztérium az úgynevezett akkreditált foglalkoztatóknál dolgozó fogyatékos személyek nappali ellátására fordítható keretet. A Debreceni Szivárványház komolyan sújt ez az intézkedés – állítja a Lépéselőny Közhasznú Egyesület működtette intézmény vezetője. Király Adrienn elmondta: a Csap utcai ingatlanban, amelyet uniós pénzből tavaly júliusra alakítottak ki, hétfőtől péntekig reggel nyolctól délután kettőig maximum 24 látás-, hallás- és mozgássérültről, értelmi sérültekről gondoskodnak (ott jártunkkor kerekes székes fiatalok nyitottak ajtót).

Úgynevezett nappali ellátás keretében igyekeznek őket fejleszteni, így például kreatív foglalkozásokat tartanak, pszichológus nyújt életvezetési tanácsokat. Szociális gondozók segítenek az érintettek hivatali ügyeinek intézésében, kiállításokra, múzeumba viszik őket.

A főként állami és uniós forrásból működő egyesület különböző telephelyeken 35 megváltozott munkaképességű és fogyatékos személynek biztosít munkát. Az érintettek közül a legtöbben a szomszédos Csap utcai épületben dolgoznak.

– Mindkét szolgáltatásra nagyon nagy az igény, állandóan telt házzal működünk – jelentette ki Király Adrienn.

Veszélyben az ellátás

Az intézményvezető arról tájékoztatott, hogy az általuk foglalkoztatott és a nappali ellátást is igénybe vevő személyek után (náluk ez a létszám fele) már csak az eddigi támogatás 40 százalékát kaphatják meg.

- Ugyan megtehetnénk, hogy ezentúl csak a 100 százalékban támogatottakkal foglalkozzunk, de ez emberi, etikai és jogi kérdéseket vetne fel. Nem akarjuk de lehet, hogy mégis erre kényszerülünk – fogalmazott. Hozzátette: spórolni sajnos nem tudnak, nincs min, az intézmény fenntartásában hat dolgozó működik közre. Az ő munkabérüket és a rezsit elő kell teremteni. Elbocsátani senkit nem akarnak, az illetékes minisztériumtól várnak segítséget. A szakember értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy az állam éppen a leghátrányosabb helyzetben lévőkön takarékoskodik.

Nem spórolás

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztálya kérdésünkre azt válaszolta: ha egy nappali intézmény foglalkoztatást is biztosít, a személyes gondoskodást nyújtó ellátás után igényelhető támogatás alacsonyabb, a teljes összeg 40 százaléka azon a napon, amikor az igénylő a foglalkoztatásban is részt vesz. Ettől az évtől ez a szabály az úgynevezett akkreditált foglalkoztatásra is kiterjed. Mint megtudtuk, a dupla támogatás elkerülése érdekében volt szükséges pontosítani a szociális nappali intézmények finanszírozásáról szóló szabályozást.

A minisztériumnál cáfolták a spórolást, mint reagáltak, a cél a foglalkoztatási támogatáshoz jutás igazságosabbá tétele, a párhuzamosságok kiszűrése. Márpedig ha valaki dolgozik, evidens, hogy nem irányul rá gondozási, fejlesztési, terápiás tevékenység. A foglalkoztató értelemszerűen így nem juthat hozzá a nappali intézmény foglalkoztatási támogatásához. A közeljövőben nem várható változás ebben a kérdésben – közölték.


Ellehetetlenülnek, mondja

A Szivárványház vezetője erre úgy reagált, hogy a kettős támogatás lehívása a civil fenntartóknak sem érdeke. Felelős kormányzati törekvés a kettős finanszírozás megakadályozása, ellenben – fűzte hozzá – a realitások és a változtatások nem állnak összhangban. Király Adrienn közölte: mivel informális úton tájékozódtak a már életbe lépett változásról, nem volt módjuk felkészülni az átállásra. – Az intézkedés számos családot nehéz helyzetbe hoz. Még a 100 százalékos normatíva lehívása is szűkösen biztosítja a költségek fedezését, nemhogy a csökkentés után járó összeg – szögezte le.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában