Helyi közélet

2015.04.23. 16:12

Fuss a vakvezetőkért és nyerj egy új kerékpárt!

Debrecen - Szakemberek szerint a vakvezető kutyák valamilyen módon szinte mindennap megmentik gazdáik életét.

Debrecen - Szakemberek szerint a vakvezető kutyák valamilyen módon szinte mindennap megmentik gazdáik életét.Immár 21 éve, hogy hivatalosan is minden évben megünneplik a világon a vakvezető kutyákat, a Hajdúsági Vakvezető-és Segítőkutya Képzésért Alapítvány pedig már évek óta közös futással emlékezik meg a jeles alkalomról, ami mára igazi közösségi eseménnyé nőtte ki magát. Az április 25-én, szombaton 9.45-kor kezdődő alkalom azonban még a szokásosnál is több programot és meglepetést tartogat, azok közül ugyanis, akik regisztrálnak a Nagyerdő, a TEVA és Köztemető közötti területen zajló jótékonysági futásra, értékes ajándékokat, fődíjként pedig egy új kerékpárt sorsolnak ki a szervezők támogatóik jóvoltából.

Miért támogassuk?

Mert, míg a világszövetség székhelyének is otthont adó Angliában évente 700 kutyát képeznek ki vakvezetésre, addig Magyarországon az elmúlt időszakban mindössze évi 20-25 kutyát adtak át, s ez a szám egyre csökken. Egy teljesen kiképzett kutyára a rászorulónak akár két évet is várnia kell. Egy eb nevelése egy – másfél év, kiképzése 8-10 hónapig tart, ennek költsége akár 1,8-2 millió forint is lehet. A Magyarországon élő körülbelül 20 ezer vak emberből mintegy 110-120 rendelkezik segítő kutyával. Sokan azért nem vállalhatnak ilyen segítőtársat, mert nem tudják fedezni a havi minimum 8 ezer forintos tartási költséget.

Pedig a jól képzett segítő négylábú megóvja gazdáját a lépten-nyomon útjába kerülő akadályoktól, sőt az utasítások ellenére sem tesz meg bizonyos dolgokat, ha úgy véli, ezzel veszélybe sodorja a rábízottat.

HBN


Debrecen – Az országban élő mintegy 20 ezer vak emberből legfeljebb 120-nak van segítőkutyája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában