Helyi közélet

2015.04.21. 16:51

Felbecsülhetetlen tudástár egy kattintásra

Debrecen - Pótolhatatlan nemzeti feladatot lát el, őrzi az évszázados értékeket, és nem ijed meg a digitális új világtól sem a Debreceni Egyetem könyvtára.

Debrecen - Pótolhatatlan nemzeti feladatot lát el, őrzi az évszázados értékeket, és nem ijed meg a digitális új világtól sem a Debreceni Egyetem könyvtára.

A Z-generáció nem cipeli haza a tankönyveket vagy a szépirodalmat a könyvtárból, kizárólag elektronikus információforrásokban gondolkodik. A „digitális bennszülöttek”, akik nem ismerik az internet nélküli világot, hamarosan belépnek az intézmény falai közé. A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK) azonban már felkészült erre a kihívásra.

- Tavaly ősszel kezdtünk el egy olyan kísérletet, melyben az egyetemi jegyzeteket nem nyomtatott, hanem elektronikus formában állítjuk elő a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar megrendelésére. Az anyagoknak óriási sikere van, hiszen eddig több mint háromezren töltötték le pdf, vagy ebookon olvasható formában. Idén új partnerek segítségével szeretnénk egy olyan rendszert kialakítani, amely egy minimális összeg fejében több karon is lehetőséget nyújt erre a hallgatóknak – tájékoztatott Karácsony Gyöngyi főigazgató.

A DEENK hét telephelyen csaknem 14 ezer négyzetméteren működik, s évente csaknem háromszáz napot tart nyitva, sőt az Élettudományi Könyvtár vizsgaidőszakban – a hallgatók igényeihez igazodva – csak rövid időre zár be. Tavaly öt és fél héten keresztül reggel 8 órától egészen éjfélig várta a tudásra éhes diákokat, akik éltek is a lehetőséggel, hiszen zárás előtt rendszerint 40-50 hallgató bújta a könyveket.

Az elmúlt évben 113 787 regisztrált tagja volt a könyvtárnak, a szabadpolcos állományrészekben 225 ezer dokumentumot vettek kézbe az olvasók, és csaknem egymillió könyvet kölcsönöztek. Ennél azonban jóval többen használják ki a könyvtár szolgáltatásait. Az önkiszolgáló kölcsönző és az online-hosszabbítás egyre népszerűbb. A könyvtár honlapjait 1,3 millióan keresték fel, közülük csaknem minden második olvasó használta az online katalógust és az otthonról elérhető szolgáltatásokat. Sőt, valaki észre sem veszi, hogy igénybe vette a könyvtár adta lehetőségeket.

- A kölcsönzés még nem ment ki a divatból, de a kutatók már gyakorlatilag be sem iratkoznak, mert ha leül a dolgozószobájában, akkor a számítógépére bejelentkezve tudja használni azokat a tartalmakat, amelyeket mi közvetítünk, így sokszor azt sem tudja, hogy most ő könyvtárban volt – meséli a főigazgató.

A DEENK hazánkban egyedülállóan mutatja be az egyetem tudományos publikációs tevékenységét a könyvtár kutatástámogatási szolgáltatása, az iDEa Tudóstér (tudoster.idea.unideb.hu), melyben az intézmény kutatóinak és kutatási egységeinek (tanszékek, intézetek, karok) online profiljai válnak láthatóvá. Az elmúlt évben több mint 20 ezer könyv és audiovizuális dokumentum, számos aprónyomtatvány, valamint több ezer folyóirat példányai érkeztek a könyvtárba, de az online adatbázis is mintegy százezer rekorddal gyarapodott.

- Globálisan mutatkozó tendencia, hogy a nyomtatott dokumentumokból egyre inkább online lesz. A ’80-as évektől a folyóiratok száma és az ára is ugrásszerűen megnövekedett. A beszerzésben így kettős válság alakult ki: több folyóiratról is le kellett mondanunk, és egyre kevesebb pénz jut könyvre. Ezen is segítenek az elektronikus verziók, hiszen abból elég kisebb példányszámot megrendelni – magyarázta Karácsony Gyöngyi.

Hazánkban először a DEENK kapta meg a „Minősített Könyvtár” kitüntető címet 2011-ben a szakminisztériumtól a minőségfejlesztés és -irányításban nyújtott teljesítményéért. 2016-ban a minőségirányítás következő fokozatát, a „Minőségi Díj” elnyerését tűzte ki célul.

-Hosszú távon azt szeretnénk elérni, hogy új szolgáltatásainkon keresztül átformáljuk az egyetemi könyvtárról alkotott képet. Ezt készíti elő a 2015-ben elkezdett szerkezeti változás, amelynek célja a földrajzi alapú struktúra helyett elsődlegesen a feladat központú szervezet kialakítása – összegezte a főigazgató.

Ezzel egy időben új arculat kidolgozása és bevezetése van folyamatban, amit az év végén egy új honlappal koronáznak meg. Szolgáltatásaik átalakításával azt hirdetik, hogy a 21. században is van létjogosultsága a könyvtárnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában