Helyi közélet

2015.04.29. 10:56

Diplomásaink nyomában

Debrecen - A pályakezdő villamosmérnök háromszor annyit keres nettóban, mint egy muzsikus.

Debrecen - A pályakezdő villamosmérnök háromszor annyit keres nettóban, mint egy muzsikus.Nem politikai vitákat kellene folytatni arról, hogy a felsőoktatásban melyek az úgynevezett «büfé- vagy ruhatárszakok», és melyek azok, ahol a diploma ér is valamit, hanem olyan pályakövetési rendszerre lenne szükség, ami az adóhivatal adataira is támaszkodva azt tartalmazná, hogy az adott diplomás, milyen területen, mennyi fizetésért és mióta dolgozik. Egy ilyen adatbázis nemcsak a munkaadók dolgát könnyítené meg, hanem a felsőoktatás reformján dolgozók számára is iránytűként szolgálhatna” – állítja Ábrahám László, a National Instruments Kft. ügyvezetője.

A Debreceni Egyetemen tíz éve működik diplomás pályakövetési rendszer – tudta meg a Napló. Ebből látható, hogy a 2014-es mérés alapján a Debreceni Egyetemen végzett hallgatók 52 százaléka azonnal, további tizenhat százalékuk három hónapon belül, tíz százalékuk pedig hat hónapon belül el tud helyezkedni. Az itt végzettek 78 százaléka tehát fél éven belül talált magának munkát, hogy mennyi pénzért, az persze a képzési területek jellege és szintje alapján jókora eltéréseket mutathat.

HBN-PA

Tovább részleteket olvashatnak holnap reggel a Hajdú Online-on!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában