Helyi közélet

2015.04.10. 10:08

Az olcsó hús meg a leve

Debrecen - Nagy csalás nem sok van, inkább a számos kisebb okoz problémát a rendőröknek.

Debrecen - Nagy csalás nem sok van, inkább a számos kisebb okoz problémát a rendőröknek.

Nemrég csalás megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslattal élt a debreceni rendőrség egy pénzügyi vállalkozás vezetőjével szemben. A nyomozás szerint a cég a banki kamatoknál jóval kedvezőbb hozamot ígért, később kiderült, hogy a pénzt be sem fektették, és hogy országszerte a félezret is meghaladja a sértettek száma. Az ügy kapcsán azt kérdeztük dr. Juhász Zoltántól, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetőjétől, mit tehetünk annak elkerülése érdekében, hogy csalás áldozatává váljunk.

– Csalási ügyek megyénkben ugyan nem nagy számban fordulnak elő, azonban ezek jellemzően rendkívül irritálóak és az áldozatok száma akár több ezer is lehet – szögezte le elöljáróban dr. Juhász Zoltán. – Az elmúlt években megyénkben két jelentősebb eset történt; egyikben egy cég kedvező befektetési lehetőséget ígért, míg egy másik külföldi munkalehetőséggel, vagy otthon végezhető, jól jövedelmező munkával kecsegtette a jelentkezőket, akik a befektetéseiket illetve a munkalehetőséggel kapcsolatos befizetéseiket meg is tették. Azonban mindkét esetben a szolgáltatást ígérő teljesítése elmaradt, így „átverte a kuncsaftokat”. Az első esetben több száz, a másikban több ezer ember vált csalás áldozatává.

Jó modorral

– Az ilyen esetekben nagy körültekintéssel és óvatossággal kell eljárniuk a lakosoknak, hogy elkerüljék azt, hogy bűncselekmények áldozataivá váljanak. Az emberek manapság az utolsó szalmaszálba kapaszkodva próbálnak munkát szerezni, vagy a pénzüket akarják biztos helyen tudni. Ezt használják ki az elkövetők, akik rendszerint megnyerő modorúak, jó rábeszélő képességgel rendelkeznek és kedvező, visszautasíthatatlannak tűnő ajánlatot tesznek – mondta a szakember, ezzel el is érkezve a kulcsmomentumhoz. – Nézzük meg mindig az ár-érték arányt! Akkor kell gyanakodnunk, ha feltűnően jó áron kínálnak valamit, legyen az edénykészlet vagy befektetés; árulja házaló ügynök vagy üzletember! A túlságosan kedvező ajánlatnak gyanút kell ébresztenie. Sajnos, sokan azt gondolják, hogy ez a nagyon jó lehetőség csak itt és most és nekem szól. Érdemes azonban utánanézni, utána érdeklődni a környezetünkben vagy az interneten, hogy az adott termék vagy szolgáltatás máshol mennyibe kerül. S ha például azt látjuk, hogy az 1000 forintért kínált holmi a legolcsóbb webáruházban is 15 ezer forint, akkor gyanakodjunk, hogy utánzatot, silány minőséget vagy nem működő eszközt akarnak ránk sózni! – figyelmeztet az alezredes. Hozzáteszi: pénzügyi szolgáltatásoknál a túl magas hozam gondolkodtathat el, amikor a jegybanki alapkamat 1–2 százalék, akkor 7–9 százalékos nyereség ígérete feltűnően sok lehet. Úgy véli, a rendőrségi szakba került esetekben az áldozatok elmulasztották a körültekintést, utánajárást.

Nincs biztos recept

Persze nincs minden helyzetben alkalmazható, biztos recept a csalók elkerülésére, a leg­óvatosabb emberből is válhat áldozat. Az egyik ismert pénzügyi befektető esetében például – bizalmat erősítő módon – működő, bejegyzett, állami felügyelet alatt álló cég ügyfelei kerültek bajba. Ez azonban extrém eset, ilyen nagy léptékű machináció ritkán fordul elő – mutatott rá Juhász Zoltán, megjegyezve, hogy a hasonló esetek után érezhetően óvatosabbakká válnak az emberek.

– A hasonló ügyektől eltekintve az igazi, hétköznapi problémát a folyamatosan elkövetett kisebb csalások és trükkös lopások jelentik – összegzett a nyomozó. Azt is megjegyezte, hogy az elmúlt évben jelentősen csökkent megyénkben a vagyon elleni bűncselekmények, így a csalások száma is.

HBN–SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában