Helyi közélet

2015.04.28. 12:45

A székely motívumkincs őrzője

Derecske - Soha nem engedett a piac csábításának, a könnyebb megélhetést biztosító tömegárugyártás helyett kitartóan őrzi a hagyományokat.

Derecske - Soha nem engedett a piac csábításának, a könnyebb megélhetést biztosító tömegárugyártás helyett kitartóan őrzi a hagyományokat.

Páll Antalné Kovács Rozália korondi fazekas és néhai férje, Páll Antal álmodták meg és élesztették újjá a széki és sóvidéki fazekasság hagyományos forma- és színvilágát.

A hatvanas években kezdődött közös alkotómunkájuk, házasságkötésüktől fogva Róza asszony virágozta a férje által fazekalt használati tárgyakat. Anyanyelvi szinten sajátította el az ősi székely-magyar jelképek sajátos sóvidéki motívumkincsét és színvilágát. Az asszony alkotó munkája mellett férjével jelentős szerepet vállalt a Sóvidék fazekas hagyományainak összegyűjtésében, és a korondi múzeum létrehozásában. A rendszerváltásig csak Romániában tudtak megjelenni kiállításokon és vásárokon, a magyarországi bemutatkozási lehetőségeket a rendszerváltás hozta meg számukra, ekkortól nyíltak kiállításaik többek között Szegeden, Debrecenben, Kiskunmajsán, Budapesten, Zalaegerszegen, Sopronban és Berettyóújfaluban.

Állandó résztvevői a magyarországi fazekas vásároknak, minden évben részt vesznek a Budai Várban megrendezett Mesterségek Ünnepén a Bihari Népművészeti Egyesülettel, melynek 1993 óta Páll Antalné aktív tagja.

Férje halála után (1993) fia, ifjabb Páll Antal vette át az edénykészítés fáradságos munkáját. Férjének és alkotásainak emlékszobát rendeztek be. A feleség nemcsak őrzi, hanem a hagyományokat tiszteletben tartva ma is továbbfejleszti a székely motívumkincs formanyelvét.

HBN


Páll Antalné fazekas kiállítása Derecskén látható május 17-ig a Városi Művelődési Központban.​


Derecske - A székely fazekas hagyomány őrzőjének, ápolójának, mindentudójának, Páll Antalné, Kovács Rozália, korondi mester alkotásaiból nyílt kiállítás a derecskei művelődési házban hétfő délután. A tárlat május 17-éig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában