Helyi közélet

2015.04.21. 07:30

A „könnyed költészet” éllovasa

Debrecen - Asbóth Balázs (Asy) számára a humor mellett néha egy kis komolyság is belefér.

Debrecen - Asbóth Balázs (Asy) számára a humor mellett néha egy kis komolyság is belefér.

A KULTOK konferencia kísérőrendezvényeként zajlott a napokban a II. Debreceni Slam Poetry Verseny. A zsúfolásig megtelt Lilla Bárban tíz slammer mérte össze tudását, s közülük végül Asbóth Asy Balázs került ki győztesen. Őt faggattuk a műfajról és elképzeléseiről.

Civilben magyartanár

Asy 2012 decemberében találkozott először a slam poet­ryvel. A Debreceni Egyetem Irodalmi Kör (amelynek ő is alapítója) negyedévente jelenteti meg online irodalmi folyóiratát, az Amúgyot, s e lap akkori, aktuális számának bemutató estjére raktak össze egy szórakoztató, zenei aláfestéssel megtámogatott szövegmondást. Szerinte sokan a slam poetryt közösségi költészetként határozzák meg, a szövegek sokszor szólnak kritikai hangon aktuális közéleti kérdésekről. Jelenlegi népszerűségének okait is ebben látja.

– Ez egyáltalán nem rossz, de személy szerint szeretném, ha ennél több is beleférne, azaz ugyanúgy íródnának mondjuk életérzésekről, szerelemről, filozófiai kérdésekről is befogadhatóbb alkotások. Mindamellett az sem árt, ha egy-egy slam kellően humoros – úgyhogy én jobban szeretem a könnyed költészet kifejezést – fogalmaz.



De ő maga sem csak slammeléssel foglalkozik. – Igyekszem minél több, de főleg minél nívósabb verset és novellát publikálni a különböző irodalmi lapokban. És hogy miért vágom a fejszémet a művészet szelíden jajgató fájába?

Talán a másokat szórakoztató, elgondolkoztató önkifejezést tudnám okként megjelölni – árulja el a civilben a Nyíradonyi Kölcsey Ferenc Gimnázium és Általános Iskola magyartanáraként dolgozó Asy, és még hozzáteszi, a slammelésnél abszolút meghatározó lehet a megadott téma, a helyszín és a közönség is.

HBN–VÉZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában