Helyi közélet

2015.04.20. 17:44

A jövő geográfusai versenyeztek

Debrecen - A Debreceni Egyetem adott otthont a hétvégén a XXII. Less Nándor Országos Földrajzverseny döntőjének, melyen 32 iskola 55 diákja mérte össze tudását.

Debrecen - A Debreceni Egyetem adott otthont a hétvégén a XXII. Less Nándor Országos Földrajzverseny döntőjének, melyen 32 iskola 55 diákja mérte össze tudását.

- Húsz év után hazatért Debrecenbe a Less Nándor Országos Földrajzverseny – emelte ki köszöntőjében Teperics Károly szervező, a Természettudományi és Technológiai Kar Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszékének adjunktusa, aki beszédében felidézte az egykori debreceni hallgató és kutató rövid életútját.

Less Nándor a Kossuth Lajos Tudományegyetem biológia-földrajz szakos egyetemistájaként első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Számos expedíción vett részt a Kárpátokban, Kelet-Törökországban, az Araráton és a Pontuszi-hegységben. Már 29 évesen kandidátusi címet szerzett a Délkeleti-Bükk vegetációja és xeroterm erdőtársulások fitocönológiája című dolgozatával. Harmincadik születésnapját 1993. január 6-án Ugandában, a Ruwenzori-hegység 5109 m magas csúcsán töltötte, ám az expedíciót követően maláriás lett, s néhány hét múlva meghalt.

Pintér Ákos, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja is Less Nándor természetvédelmi tevékenységét méltatta, kiemelve: a fiatalok a földrajzverseny mellett csővázas hátizsákkal túrázva is fejet hajthatnak az egykori geográfus emléke előtt a Less Nándor Emléktúrán. A dékán hozzátette: reméli, hogy a verseny résztvevői közül sokan annyira megszerették a földrajzot, és az egyetemen folytatják tanulmányaikat.

Az országos versenyre mintegy 400 diák jelentkezett a három kategóriában (általános iskola 7-8. osztály, természetföldrajz, társadalomföldrajz). Az első fordulóban mindenki a saját iskolájában írta meg a központi feladatlapot, majd a legjobban teljesítő 55 diák jutott be a kétnapos döntőbe, melynek a Debreceni Egyetem adott otthont április 17-én és 18-án.

Péntek délután az írásbeli feladataival indult a verseny, melyet a csapatverseny követett, szombaton délelőtt pedig a szóbeli feleletekkel zárult a megmérettetés. A győztes diákok és felkészítő tanáraik Less Nándor-díjjal és értékes nyereményekkel tértek haza.


XXII. Less Nándor Földrajzverseny győztesei

I. Kategória

1. Galág Botond Balázs (Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola) - Deutschné Kiss Rózsa

2. Mészáros Márton (Türr István Gimnázium, Pápa) - Huschekné Szabó Ildikó

3. Zsiga Kinga (Makovecz Imre Általános Iskola, Csenger) - Papp Szilárd

II. Kategória

1. Balázs Dávid (Kölcsey Ferenc Gimnázium, Nyíregyháza) - Ferenczi Sándor

2. Kovács Sándor (DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) - Sáriné dr. Gál Erzsébet

3. Mester Marcell (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziuma) - Csiszár Gábor

III. Kategória

1. Stein Ármin Krisztián (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium) - Gruber László

2. Varga Stefánia (Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg) - Stárics Roland, Oláhné Szigyártó Mária

3. Székely Sándor (Táncsics Mihály Gimnázium, SzKI, Orosháza) - Kiss László

A csapatverseny a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának csapata nyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában