Helyi közélet

2015.03.23. 13:08

Vérrel, tejjel, bél nélkül

Polgár - A hagyományőrzés, a hagyományápolás, az együttlét, a közösség alakítása nagyon fontos.

Polgár - A hagyományőrzés, a hagyományápolás, az együttlét, a közösség alakítása nagyon fontos.Egészen biztosan finom lehet, ha annyian szeretik, bár az elkészítési módja – mások minősítették így – enyhén szólva is gusztustalan. A hurka-pitéről van szó, amely Polgáron a hagyományos ételek között olyan népszerű, hogy a városbeliek róla nevezték el a gasztronómiai napjukat. A Polgár Városért Alapítvány által szervezett eseményre sokan voltak kíváncsiak szombaton a városka főterén. Az eseményre hat civil szervezet nevezett 15-15 fős csapattal. Mindegyik közösség kapott egy hízót, amelyet kora reggel levágtak, majd délelőtt feldolgoztak. Ottjártunkkor már az üstökben főtt a belszerv, a sátrakban pedig aprították a húst. Mindeközben jókedv, kacagás, bármerre is mentünk, fordultunk.

A méhészek is tudják

Hogy mi is az a hurka-pite, arról az az idáig legilletékesebbet Tóth Balázst, a helyi méhész egyesület vezetőjét kérdeztük. Tavaly ugyanis, az akkor először kiírt Hurka-pite Fesztivál legfinomabb hurka-pitéjét a méhészek készítették. Az ezt tanúsító oklevél most a sátrukat díszítette. – A hurka-pite lényegében egy bél nélküli, hagyományos vastepsiben kisütött hurka – válaszolja kérdésünkre Tóth Balázs. – Hagyományos módon készítjük el a májas hurkát, só, bors, majoranna bele. Majd jön a különlegesség: ezt a masszát összedolgozzuk vérrel és tejjel. Gyúrjuk, míg egyneművé válik. A masszát ezután a kizsírozott vastepsibe tesszük és sütőben kisütjük. Nem egészen olyan, mint a véres hurka, jellegzetes íze van.

Nem verseny

A szomszéd sátorban a polgárőr egyesület tagjai szorgoskodnak. Elnökük, Szabó Tiborné határozottan szervezi a munkát, majd szakít egy kis időt a tájékoztatásra is: – Hagyományosan, mindent úgy végzünk, ahogy azt elődeinktől tanultuk. Az esemény remek alkalom az együttlétre. Itt vannak a rendőrök is, velük tökéletesen együttműködünk. Nem csak a közrend, közbiztonság érdekében, hanem most éppen azért, hogy a lehető legjobb hurka-pitét készítsük el. Ez a rendezvény tovább erősíti a jó kapcsolatunkat.

Tepertőt kóstolgató férfira lettünk figyelmesek a Lokálpatrióták sátrában. C. Tóth János, egykori polgári lakos, aki zsűritagként tért vissza a fesztiválra. – A csapatszellem, hogyan tudnak együttműködni a csapat tagjai – kezdi az értékelési szempontok sorolását a képzettségét tekintve történész ember. – Fontos még a környezet kialakítása, miként terítenek meg, hogyan fogadják a vendégeket. Ez úgy verseny, hogy nem verseny. A hagyományőrzés, a hagyományápolás, az együttlét, a közösség alakítása nagyon fontos. Zsűritársam még Szabó László, aki a hússzakmából érkezett, és Juhász Antal, ő a főzéstudományban jártas.

– Megtiszteltetés, hogy itt lehetünk, hiszen nagyon fiatal a civil szervezetünk – fogad sátruk előtt Mecsei Dezső, a Polgári Lokálpatrióta Mozgalom Egyesület vezetője, akik, már csak a létezésük rövidsége miatt, először vesznek részt a Hurka-Pite Fesztiválon. – Fiatalok, nyugdíjasok, középkorosztály, együtt vagyunk. Nagyon jó csapatépítő tréning ez a rendezvény.

HBN–KZS


A fesztivál legjei

• Legfinomabb hurka-pite : Polgári Lokálpatrióta Mozgalom Egyesület

• Legügyesebb böllér : Polgár és Környéki Települések Méhész Egyesülete – Radics Zoltán

• Legszebb sátor és környezet : Polgári CSEMETE Szociális Szövetkezet

• Legkedvesebb vendéglátók : Polgári Lovas Hagyományőrző Egyesület

• Legjobb disznótoros készítő : Morotva Vadásztársaság Polgár

• Legösszetartóbb közösség : Polgári Polgárőr Egyesület

• A legszebb csiga készítője : Tállai Balázsné

• A leggyorsabb csigapöndörgető : Király Jánosné

• Legízletesebb polgári pogácsa készítője: Varga Gáborné


Polgár - Hat csapat versengett a véres-tejes sütemény készítésében, természetesen hagyományőrzés céljából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában