Helyi közélet

2015.03.31. 07:33

Vége a füstölésnek?

Debrecen - Az állam ad pénzt a Határ úti egyik veszélyeshulladék-lerakó felszámolására.

Debrecen - Az állam ad pénzt a Határ úti egyik veszélyeshulladék-lerakó felszámolására.

A kormány 400 millió forintot biztosít a felszámolás alatt álló Chase Corporation két telephelyén, a debreceni Határ úton található veszélyeshulladék-kezelő telep, illetve a Balmazújváros-Lászlóháza területén lévő veszélyeshulladék-tároló felszámolására. A két ingatlanon összesen mintegy 4 ezer tonna veszélyes hulladék halmozódott fel, mely ártalmatlanítását – közölte a Földművelésügyi Minisztérium kérdésünkre – meg tudják oldani ebből a forrásból.

Konyhás István, a Terepszemle Stúdió Környezetvédelmi Egyesület titkára elmondta: a Határ út közepe felé – a családi házaktól alig néhány tíz méterre – található debreceni telepet a 90-es évek közepén a Hajdúkomm Kft. kórházi veszélyes hulladékok elégetésére hozta létre, majd a megsemmisíthető dolgok körét bővítették. A létesítmény működése ellen a környéken lakók az első perctől kezdve hevesen tiltakoztak, mondván, az onnan kiáramló füst és por káros az egészségre, ráadásul a felhalmozott anyagok tűzveszélyesek. Az ingatlan mellett tehenészet működik – tette hozzá a természetvédő.

Két „veszély” egymás mellett

- Bár a Határ úti telepnek csak egy bejárata van, a területen jelenleg két cég osztozik. Az ipari parktól távolabb eső rész, az égető nagy kéményének környéke a felszámolás alatt álló Chase Corporation Kft-é. Úgy tudjuk, hogy az ottani vas- és műanyag hordókban 500-700 tonna veszélyes hulladékot tárolnak, főleg műanyag flakonokat és göngyöleget tárolnak, de olajos rongyok, olajszűrők is megtalálhatóak - mondta el a Naplónak Konyhás István, a Terepszemle Stúdió Környezetvédelmi Egyesület titkára, hozzátéve: ezek többségét azért szállították az Határ úti telepre Lászlóházáról, hogy ott égessék el. Ezt a veszélyesanyag-lerakatot számolja fel most az állam.

A városhoz közelebbi részen az Enviszam Környezetvédelmi Kft. jelenleg is tevékenykedik, a cég egyebek mellett veszélyes hulladékok gyűjtésével, azbeszt átvételével, szállításával és festék eltávolítással foglalkozik. A telep fejlesztését néhány éve az Európai Unió és a hazai központi költségvetés 27 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette.

Az egyiknek vége

Információink szerint a Chase Corporation Kft. úgy került „képbe”, hogy az égetőt eredetileg létrehozó Hajdúkomm Kft.-ét 2010-ben felszámolták, a vállalkozás vagyonát a budapesti székhelyű Chase megvásárolta. Az Enviszam tulajdonosa ugyanaz a Szabó János, akié korábban a Hajdúkomm volt. Úgy tudjuk, hogy a hulladékok elhelyezésére vonatkozó jogszabályok ma jóval szigorúbbak, mint a 90-es években voltak, vagyis az Enviszam elvileg nem is halmozhat fel olyan nagy mennyiségű veszélyes hulladékot, mint tette azt a Chase.

Elvileg újrakezdhető

A telepen az égetés hivatalosan csaknem három éve szünetel, a helyi zöldhatóság tiltotta meg, mert a Chase több jogszabályi feltételnek nem felelt meg, így például nem működött online emisszió mérés. A cég felszámolását végző Cash & Limes Vagyonkezelő és Felszámoló Zrt. a kazánt és az ahhoz tartozó részeket is értékesítheti, de a szakemberek szerint erre kevés az esély, mert az esetleges vevőnek több tíz millió forintot kellene ráköltenie. Ami egy ilyen kapacitású égető esetében nem érné meg.

Őszre vége lehet

A Földművelésügyi Minisztérium szerint a Határ úti és a lászlóházi telep felszámolására a hatályos jogszabályoknak megfelelően először közbeszerzést kell kiírni, csak ezután kezdődhetnek meg a munkálatok. Az eljárás lefolytatása körülbelül három hónapot vesz igénybe. A telep felszámolása elvileg 2-4 hónap alatt zajlik le. A mentesítés akár már a kora nyáron elkezdődhet és ha minden jól megy, ősszel be is fejeződhet.

A közbeszerzés során kiválasztott pályázó feladata lesz megtalálni azt a szükséges engedélyekkel rendelkező szervezetet, amely ártalmatlanítja majd a veszélyes hulladékokat. A debreceni és a lászlóházi telepeken található hulladékok egy része, főleg galvániszap lerakóba kerül, míg a másik fele égetőbe – közölte a Földművelésügyi Minisztérium sajtóirodája.

Most is égetnek!

Ott jártunk során a legközelebbi lakóházakban lakók elmondták, hogy néha ezekben a napokban is égetnek, főleg éjszaka. Most azonban nem a nagy tégla, hanem egy új, kis alumínium kémény füstöl a terület közepe táján – fogalmaztak. – Emiatt időnként olyan keserű füst borítja be a környéket ami még a torkomat is kaparja – állította egy fiatal nő.

HBN-Orosz Csaba


Jelöljenek ki más helyet!

Szabó Péter, Enviszam Környezetvédelmi Kft. ügyvezetője elmondta: náluk 150-200 tonna veszélyes hulladék található, szabályosan kialakított tárolókban, majd arra kért, inkább az édesapjával beszéljek.Szabó Jánostól, a Hajdúkomm egykori tulajdonosától azt kérdeztem, mi a garancia arra, hogy nem marad az „állam nyakán” a veszélyes hulladék? Úgy felelt, ma már más módon adnak ki engedélyeket és biztosítékokat kérnek. – Eskü alatt vallani, hogy mi úgy fogunk nyugdíjba menni, hogy itt egy deka hulladék sem marad, ilyennel nem valószínű, hogy találkozik. Ugyanezt meg lehet kérdezni az AKSD-től is, akik nagyságrendekkel több hulladékkal foglalkoznak – jelentette ki.A kis kéményből időnként áramló füsttel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nézzük meg az engedélyeiket a környezetvédelmi hatóságnál. Hozzátette: Debrecen rendezési tervében ezt a területet különleges hulladékok kezelésére alkalmas helyként határozták meg. Jelöljön ki a város másik ilyen helyet és akkor oda megyünk! – tette hozzá Szabó János.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában