Helyi közélet

2015.03.06. 10:19

Olvasói panasz és válasz: Kiabáltam, hogy kapcsolják ki a gépet!

Debrecen -<em> Nem találok rá szavakat, így megosztom mással is, nehogy így járjanak!

Debrecen - Nem találok rá szavakat, így megosztom mással is, nehogy így járjanak!

Sajnos, régóta állandó látogatója vagyok a reumatológiai rendeléseknek. Az átkosban, ha egy télen elmentem kétszer két hétre bárhová egy kúrára, a nyarat végig tudtam dolgozni. Mára, amikor nyugdíjas lettem, nem telik a kezelésekre. A reumatológus orvosom kenőcsökkel és fájdalomcsökkentő tablettákkal próbálkozik, nem sok sikerrel. Mivel cukorbeteg is vagyok, óvatosan kell bánni a gyógyszerekkel.

Szakorvosi beutalóval három hét elteltével bejutottam a CT-re. Sajnos, a vizsgálat kevés volt a kórházi orvosnak, így tovább küldött MRI-re. Ez is sikerült négy hét várakozás után. A kitűzött időpontra, február 16-ra a gép elromlott. Elnézést kértek, két nap alatt megjavították, telefonon kaptam a riasztást, hogy szombat hajnalban négyre menjek MRI-re.

Amikor már ott voltam és befeküdtem a gépbe nagy nehezen, nem fért a fejem, nem volt hova tenni a kezeimet, és a legnagyobb baj akkor történt, amikor a gép nem tudott tovább haladni a testemtől. Beszorultam, se előre se hátra. Szűk volt a hely, nem kaptam levegőt. Kiabáltam, hogy kapcsolják ki a gépet. A baj az, hogy én 120 kiló vagyok, a gép viszont csak 80-ig van hitelesítve. Kaptam egy írást, hogy a gép nem tud megvizsgálni, mert méreten felüli vagyok. Sűrű bocsánatkérések közepette hazajöttem.

Akiknek ezt eddig elmeséltem, röhögő görcsöt kaptak. Az orvosok nem tudták, hogy Debrecenben nincs nagyobb MRI? Az idegsebész szakorvos, aki beutalt, nem tudta, nem látta, kivel áll szemben? Ki mondja meg nekem ezek után, hogy mi a bajom és meddig bírom a fájdalmakat? Ez a magyar egészségügy szégyene, hogy egy megyei jogú városban ne legyen egy olyan MRI, ahol biztonságosan és fájdalom nélkül meg lehessen vizsgálni egy beteget!

- Szoboszlói Komlósi Sándor, Debrecen -

Befejezte a kísérletet

Nagy meglepetéssel olvastuk a „Kiabáltam, hogy kapcsolják ki a gépet!” témában írt panaszlevelet, amelynek több állításával szemben is értetlenül állunk.

A beteg MRI vizsgálatra 1 hónap várakozási idő után kapott időpontot, ami az országos 3-6 hónap várólista idővel szemben nagyon jónak számít. Az MRI-készülékünk február 16-án valóban elromlott, de már február 20-án, pénteken reggel elkezdhettük újra a vizsgálatokat. A páciens ezért az eredeti előjegyzett időpontjához képest néhány nappal később, a vele történt telefonos egyeztetés után másnap hajnalra, az elmaradt vizsgálatok pótlására elrendelt éjszakai műszakunk idejére kapott új vizsgálati időpontot. Munkatársaim elmondták, hogy a beteget megérkezése után azonnal behívták, a vizsgálóasztalra lefeküdt. Pozícionálás közben derült ki, hogy a készülék 60 cm átmérőjű alagútja olyan kényelmetlenül szűknek bizonyult a has régiójában, amely már klausztrofóbiás jellegű, légzést nehezítő helyzetet teremtett. Nem volt szükség kiabálásra, mivel az MR-operátor a vizsgált személy mellett állt, és látva a helyzetet, a vizsgálat elvégzésére tett kísérletet befejezte. Szerencsére a beteg nem volt igazán „szorult” helyzetben, így könnyedén kimozdult a vizsgálóasztallal együtt. Az MR-asszisztensünk elmondta, hogy a páciens viccesen meg is jegyezte, hogy a „pocakból kellene leadni”. Egyébként maximum 150 kg súlyú betegeket tudunk vizsgálni, és nem 80 kg a súlyhatár, ahogy a levélíró állítja. Megjegyzendő még, hogy az MRI-gyártók 60 cm átmérőjű alagúttal tervezik a készülékeket, így nem csak megyénkben, de Magyarországon, illetve Európában is ilyen berendezések állnak rendelkezésre a betegek vizsgálatára. A mi MRI-készülékünk tavaly szeptemberben került telepítésre, 3T térerejű és a magyarországi gépek között az egyik legkorszerűbbnek számít.

- Dr. Tóth Judit, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának szerződött szolgáltatója, a Diagnoscan Magyarország Kft. orvosigazgatója -


Szóljon hozzá a Facebookon!

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>

" data-width="600">


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában