Helyi közélet

2015.03.20. 10:12

Olvasói levél: Magyarország államformája köztársaság

Debrecen - <em>A fenti kijelentést „Magyarország Alaptörvénye” tartalmazza, melyet az Országgyűlés 2011. április 18-án fogadott el. Előtte pedig ez áll: „HAZÁNK neve Magyarország.” Mindkét idézet az „Alapvetés” c. fejezetben, a 2. oldalon olvasható az „A cikk”-ben, illetve a „B cikk” (2) pontjában.

Debrecen - A fenti kijelentést „Magyarország Alaptörvénye” tartalmazza, melyet az Országgyűlés 2011. április 18-án fogadott el. Előtte pedig ez áll: „HAZÁNK neve Magyarország.” Mindkét idézet az „Alapvetés” c. fejezetben, a 2. oldalon olvasható az „A cikk”-ben, illetve a „B cikk” (2) pontjában.

Érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a Napló 2015. március 17-én megjelent számában (2. o.) Sz. Fabók Ágnes „Fejjel a falnak” c. jegyzetében a „királyi médiát” egyébként jogosan bírálva „…köztársaság nélküli köztársasági elnökünket …” említ. „A hír igaz, a vélemény szabad” állandóan hangoztatott elve mindenkire nézve kötelező: a tényeket meghamisítani súlyos vétség, a nagy tömegekhez eljutó és annak véleményét formáló napi sajtóban pedig erkölcstelenség is.

A korábban összekevert fogalmak végre helyükre kerültek, hiszen az ország neve és államformája külön kategória.

Egyértelmű, hogy a tudatos (vagy az értő olvasás hiánya miatti?) ferdítések ellenére új Alaptörvényünkben a „köztársaság” még nagyobb hangsúlyt nyert.

- Raics Péter, Debrecen -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában