Helyi közélet

2015.03.10. 17:07

Lépéselőnyben a megváltozott munkaképességűek

Berekböszörmény - Foglalkozási rehabilitációs program keretében védett telephelyet avatott az egyesület.

Berekböszörmény - Foglalkozási rehabilitációs program keretében védett telephelyet avatott az egyesület.A Lépéselőny Közhasznú Egyesület, Berekböszörmény önkormányzata, valamint a helyi roma nemzetiségi önkormányzat összefogása által hat megváltozott munkaképességű felnőtt kapott munkát a településen.

Nem tűnik nagynak ez a szám, de ha azt vesszük, hogy Aba-Horváth István, a megyei önkormányzat nemzeti és etnikai tanácsnoka úgy 30-40 önkormányzattal hozta össze az egyesületet, s mindabból lett ez a hat munkahely, akkor így már siker, mi több, példa vált a programból.

Bátran vállalták

Mint azt Urayné Szilágyi Márta, Berekböszörmény jegyzője elmondta, az önkormányzat a gyermekjóléti szolgálat és családsegítő központ bal oldali, korában megüresedett épületszárnyát - amit felújítottak - adta át a program megvalósulása érdekében az egyesületnek. Mini mosodát hoztak létre: mosógép, két szárító, két vasalódeszka, két vasaló segítségével négy asszony váltott műszakban, 4-4 órában mosatási szolgáltatást végez. Főleg az önkormányzat és intézményei részére, ám szerdánként a község lakói is bejelentkezhetnek különösen felsőruházattal és lakástextíliával. A pályázat két férfi résztvevője karbantartási munkálatokat végez ugyanúgy az önkormányzat háza táján.

Huri Beáta, a Lépéselőny elnöke kiemelte, hogy azért mintaértékű ez az esélyegyenlőségi program, mert a felek bátran vállalták a szektorközi együttműködést. Mindenki mást tudott adni, mert másban erős. Az önkormányzat a pályázat idejére vállalta a rezsiköltségeket, az egyesület telephellyel lett gazdagabb, hatan munkába állhattak.

Reméli, példa lesz

- A kulcskérdés az együttműködés, hogy a helyi "erős emberek" tudják-e ezt vállalni. Cigány a magyarral egy cél mögé áll-e, a közért tenni akarók felvállalják-e a hátrányos helyzetűek felemelését - fogalmazott Aba-Horváth István. Hozzátette, ahol a településvezetők nem partnerek, hiába jön talicskával a pénz; ha őszintén nem működik az együttműködés, nincs bizalom, megrekednek a roma vonatkozású programok.

- Az a vágyam, hogy a berekböszörményi példára minél több megyei polgármester, testület és jegyző kapja fel a fejét, legyen követője a programnak - mondta a tanácsnok. Az Árpád utcai kis mosodában négy asszony most nagyon boldog. Közel vannak a nyugdíjhoz, de elhelyezkedni már egészségügyi állapotuk miatt sem tudtak. Mosnak, vasalnak és hajtogatnak: elképzelni sem tudnak szebb időtöltést.

HBN-BB


Védett munkahely

A Lépéselőny Egyesület a vele munkajogviszonyban álló kliensek számára védett műhelyben, rehabilitációs foglalkoztatást elősegítő bértámogatás keretében valósít meg foglalkoztatást megváltozott munkaképességűek számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában