Helyi közélet

2015.03.27. 08:09

Kovács Árpád: joghézag?

Budapest, Debrecen - A Költségvetési Tanács elnöke szerint a tilalom magára a minisztériumra vonatkozik.

Budapest, Debrecen - A Költségvetési Tanács elnöke szerint a tilalom magára a minisztériumra vonatkozik.

Az államháztartási törvény kimondja, hogy a központi alrendszerhez tartozó költségvetési intézmények kizárólag a Magyar Államkincstárnál tarthatják az értékpapírjaikat, és államkötvényen kívül más értékpapírt nem tarthatnak – ezzel az érvvel támadja az ellenzék a kormányt (egészen pontosan a Külügy- és Külgazdasági Minisztériumot), mely a Quaestor-leánycég öncsőd-bejelentése előtt órákkal több tízmilliárd forint megtakarítást vett ki a brókercégből.

– A törvény szerint költségvetési szerv közpénzt kizárólag a Magyar Államkincstárnál tarthat, ez tehát magára a minisztériumra vonatkozik. Itt egy joghézag lehet, hiszen a tilalom például a minisztériumok háttérintézményeire nem terjed ki, márpedig itt a külgazdasági tárca egyik háttérintézménye, a Magyar Nemzeti Kereskedőház helyezte el, illetve vette ki a szóban forgó összeget a Quaestor-leánycégtől – válaszolta a Naplónak Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke. Aki egyébként nem érzi magát kompetensnek az ügyben, hiszen az általa vezetett testület a költségvetési szervekért felel, a háttérintézmények pedig nem azok.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában