Helyi közélet

2015.03.21. 13:37

Hurka-pite, a polgári finomság

Polgár - Hat csapat versengett a véres-tejes sütemény készítésében, természetesen hagyományőrzés céljából.

Polgár - Hat csapat versengett a véres-tejes sütemény készítésében, természetesen hagyományőrzés céljából.

Akár disznótorban is gondolhatta volna magát az ember, olyan jellegű sürgés-forgás volt Polgár központjában szombat reggel. Sátrakban húsokat szeleteltek, kívül üstökben belszervek főttek. Ami azonban a több disznótorhoz szokott szemnek érdekes lehetett, hogy a vért sehol sem dolgozták fel. Kellett az bizony fontos alapanyagnak késő délelőttre, amikor a főtt és a hurkának megfelelő fűszerezésű belszerveket összetörve felöntik vérrel, no meg egy kis tejjel, és mindezt hagyományos tepsikbe öntik, majd kisütik. Azaz, a vér kellett a hurka-pitének, a polgáriak hagyományos disznóölős ételének.

A hurka-pite hagyományok ápolására tavaly rendezte meg első alkalommal a Polgári Hurka-pite Fesztivált a település. A rendezvény megszervezésével lakóhelyük gasztronómiai sajátosságára kívánjuk ráirányítani az érdeklődők figyelmét.

Ebben az évben hat csapat versengett a legjobb hurka-pite címért. A csapatok 15-15 főből álltak és a helyi civil szervezetek színeiben indultak. Feladatuk, hogy az elvárt mennyiségben elkészítsék, majd kóstolásra felkínálják a frissen sütött polgári hurka-pitét. Az egymással is versengő csapatoknak saját maguknak kellett a főtéren felállított sátrakban a sertések feldolgozásához és a hurka­-pite elkészítéséhez szükséges feltételeket megteremteni. A szakértő zsűri a rendezvény során folyamatosan szemlézte a készítés módját - a disznó feldolgozást, a közösség által kialakított környezetet, majd az elkészített hurka-pitéről is véleményt formált. Természetesen mindehhez megfelelő körítés is társult, hiszen a kóstolásba bevonták az érdeklődőket is. Déltől estig pedig kulturális programok szórakoztatták a számunkban folyamatosan gyarapodó közönséget.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában