Helyi közélet

2015.03.26. 10:04

Hogy legyen, akivel beszélhetünk

Debrecen - A Deszkán már-már bérelt helye van a fiatal és igen sikeres szabadkai színésznőnek. Interjú Béres Mártával.

Debrecen - A Deszkán már-már bérelt helye van a fiatal és igen sikeres szabadkai színésznőnek. Interjú Béres Mártával.

Béres Márta Újvidéken született 1984-ben. Ugyanott a Művészeti Akadémián szerzett diplomát. 2006-tól a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház sokat foglalkoztatott művésze: eddig több mint 30 darabban kapott szerepet. Budapesten 2009-ben a Vígszínházban Desdemonát játszott. A tavalyi Deszka Fesztivál egyik legsikeresebb előadása fűződik a nevéhez: a One-Girl Show elsöprő lendületű egyszemélyes darab, melyben egy színésznőt alakít. Idén a Lovas Ildikó azonos című regényéből készült, ugyancsak Urbán András által rendezett Spanyol menyasszony című előadásban láttuk. A produkció után az öltözői folyosón állítottuk meg pár percre kérdéseinkkel.

Számomra az előadás legerősebben arról szólt, hogy a beteges féltékenységből gyilkos indulatok fakadnak. Ez szinte figyelmezteti a házasságra sóvárgó nőket, hogy belefuthatnak életveszélyes kapcsolatba is, amiből szinte nincs menekvés. Ez volt a szándék?

Béres Márta: Két része van az előadásnak, az egyikben a diszkóvilág lányait látjuk, az ő vágyaik, érzelmeik fejeződnek ki, a másikban Csáth Géza író felesége meggyilkolásának előzményei tárulnak fel a nő szemszögéből. Mindegyikben azt próbáltuk megmutatni, hogy a nők milyen hangulatokat, mélységeket élnek meg, milyen sokféleképpen reagálnak a velük történtekre.

Nyomasztó hangulatban álltunk fel. A színésznők hogyan viselték ezt a próbák idején?

Béres Márta: Amíg készültünk a darabbal, sokat gondolkodtunk minderről. Tudjuk, hogy rengeteg embert érintenek közelről hasonló problémák. Szerintem nagyon fontos, hogy legyen, akivel beszélhetünk a bennünk feszülő kérdésekről, félelmekről, bánatokról. Ha már ki tudjuk mondani, az önmagában is könnyebbséget hoz, és talán a megoldás felé vezet.

Személy szerint mennyi része volt abban, hogy most ezt a darabot és így állították színpadra? Azért kérdezem, mert tavaly ugyanitt a One-Girl Show című előadással láttuk, és a Spanyol menyasszony kissé felidézte azt az élményt.

Béres Márta: A Spanyol menyasszony színpadra állítása egyedül a rendező, Urbán András érdeme és munkája, én csupán színésznőként vagyok benne, de a One-Girl Show létrehozásában valóban részt vettem.

Milyennek érzékelte a Deszka közönségét? Én úgy láttam, hogy teljesen lekötötte a nézők figyelmét az előadás.

Béres Márta: Én is azt tapasztaltam, hogy értették a képeket, mondatokat, jöttek velünk. Tavaly sokkal nehezebb dolgom volt.



Akkor későn kezdődött az előadás, talán fél ház előtt játszottam, s eleinte lassan reagáltak az emberek.

Én viszont jól emlékszem, hogy a ruhatár felé menet mindenki áradozott az előadásról, és különösen a színészi teljesítményről. Műsoron van még a darab?

Béres Márta: Igen, Szabadkán nemrég játszottam szerbül, április 10-én újra magyarul mutatjuk be, májusban pedig Magyarországra jövök vele.

Hányszor játszott már Debrecenben? Hogy érzi a városban magát?

Béres Márta: A Kosztolányi Dezső Színház rendszeres vendége a Deszkának, ha jól emlékszem, most hatodszor jártam itt, és kifejezetten megszerettem Debrecent. Emlékszem, egy előadás után a színészklubban hajnalig beszélgettünk.

Már világosodott, csicseregtek a madarak, amikor a szállodába mentem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában