Helyi közélet

2015.03.27. 14:39

Az idő rendezte kötet

Debrecen - Szénási Miklós legújabb verseskötetét mutatták be szerdán a DAB-székházban.

Debrecen - Szénási Miklós legújabb verseskötetét mutatták be szerdán a DAB-székházban.

Leginkább újságíróként ismerhetik a debreceniek Szénási Miklóst, aki dolgozott többek között a Hajdú-bihari Naplónál, a Debrecen hetilapnál, s jelenleg a Dehir.hu főszerkesztője. Ám – ahogyan az a beszélgetésen is elhangzott – sokan meglepődnek, amikor kiderül: a szómágia számára nem csupán publicisztikák, hírek, tudósítások megírásából, szerkesztéséből áll, hanem rím- és versfaragásból, novellák, színházi darabok „papírra vetéséből” is.

Legújabb lírai műve, a Sugárhajtású nosztalgia már sokadik a sorban – ezzel kapcsolatban Láng Eszter képzőművész faggatta az alkotót a DAB-székház zsúfolásig megtelt Csokonai-termében szerdán.

Dallamos egyszerűség

Szó esett a kezdetekről („Mindig is érdekelt a betű.”), az időbeli egyeztetési gondokról („Az újságírás mellett nincs időm semmire.”), a gondolatok feljegyzéséről („Mindig írógéppel, majd számítógéppel dolgoztam, dolgozom.”), a további szenvedélyekről (zene, film, színház).

Láng Eszter azt mondta, Szénási Miklóst választott hivatása ellenére is egyéni hangú költőnek érzi. „Beleásom magam abba, amit szeretek. Jól ismerem a kortárs szerzőket, néhányukat személyesen is, ám az utóbbi időben némileg tudatosan nem olvasom szövegeiket, mert nem akarom, hogy hassanak rám. Egyszerűségre törekszem, kerülöm a hangzatos jelzőket, kifejezéseket, ellenben fontos számomra a dallamosság” - vallja a poéta.

Múlt és jelen

A most megjelent, megkapó című kötet kapcsán elhangzott, egyfajta összegző műről van szó, hiszen az idő vált rendező elemmé.

Az egészen korai versektől a tavaly íródottakig húzódik a sor, a költő célja az volt, hogy megmutassa: miként állt a költészethez a múltban, s hogyan viszonyul hozzá a jelenben.

Az eseményen Szénási Miklós több műve is elhangzott a szerző, illetve a színész, Mercs Máté Péter tolmácsolásában, valamint Kaiko, az est főszereplőjének zenésztársa is elénekelt két, közösen írt szerzeményt.

HBN–VÉZS


Debrecen - Szénási Miklós író, költő legújabb kötetét, a Sugárhajtású nosztalgiát mutatták be szerdán a DAB-székházban.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában