Helyi közélet

2015.03.18. 16:34

Állat és ember egyformán rosszul járhat

Váncsod - A legelő nélkül maradt gazdák tehetetlenek, de a végsőkig kitartanak.

Váncsod - A legelő nélkül maradt gazdák tehetetlenek, de a végsőkig kitartanak.A Hortobágyi Nemzeti Park földhaszonbérleti pályázatán hoppon maradt hajdú-bihari gazdák szerdán újabb demonstrációt szerveztek Váncsodon. Többek között ebesi földesi, sárándi állattartók gyűltek össze az egykori konzervüzemmel szembeni legelőnél, hogy ismét hangot adjanak annak, hivatali szinten mennyire nem foglalkozik ügyükkel senki. „Múltunk, jelenünk, jövőnk, minden ezekhez a földekhez kötődik, a családunk, a megélhetésünk múlik rajta. Számunkra tényleg a lét a tét, emiatt kitartunk a végsőkig” - fogalmazott az ebesi Szilágyi László.


Szilágyi László | Fotó: Derencsényi István


Hamarosan kihajtás

A gazdák legégetőbb problémája az, hogy viszonylag hamar beköszöntött a jó idő, az állatok már érzik ezt, és egyre kevésbé viselik jól a bezártságot - csakhogy nincs hova kihajtani őket. „Itt, Váncsodon 750 hektárnyi állami legelő van, amely korábban elégnek bizonyult, most azonban 1 ezer 200 anyajuhnak, illetve 150 szarvasmarhának nem jutott hely, mivel olyan idegenek is kaptak földet, akik korábban nem foglalkoztak állattartással” - nyilatkozta egy parlagon hagyott területre mutatva Rezes Gábor, a tüntetés egyik szervezője.


Rezes Gábor | Fotó: Derencsényi István


Egyeztethettek volna velük

Rezes mondandójához többen is csatlakoztak. A sárándi Szegedi Ernő jelezte, az új tulajdonos már körbe is vette villanypásztorral területét.


Szegedi Ernő | Fotó: Derencsényi István


Nagy Miklós, a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. igazgatója elmondta, 200 ember maradhat állás nélkül amiatt, hogy veszítettek a pályázaton.


Nagy Miklós | Fotó: Derencsényi István


Az újszentmargitai File Ferenc a korábbi 160-ból 45 hektárt kapott meg, s ez kevés a közel 500 állatának. Jéger Rudolf, a Rákóczi Gazdaszövetkezet elnöke, illetve Fábián Zoltán szerint pedig nem az a baj, hogy mások is lehetőséghez juthattak a földpályázaton, hanem az, hogy igazságtalanok az elosztások, senki sem egyeztetett a helyi szervezetekkel, pedig kompromisszumra lehetett volna jutni.


Jéger Rudolf | Fotó: Derencsényi István


Mint kiderült, a szél a konkrét információkat továbbra is nehezen viszi el a pusztába, senki sem tud semmit, senki sem tájékoztatja a helyieket, akiknek a téli takarmány mellett lassan a türelmük is elfogy. A bárányok meg hallgatnak.


Fábián Zoltán | Fotó: Derencsényi István


HBN-VZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában