Helyi közélet

2015.03.02. 13:22

(Akit) olvasni arany

Debrecen - Névadója születésének 198. évfordulóját ünnepli a Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskolája.

Debrecen - Névadója születésének 198. évfordulóját ünnepli a Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskolája.A magyar nyelv szókincsét félmillióra becsülik, ha nem számoljuk a szaknyelvi kifejezéseket – kezdte az Arany János Napok hétfői megnyitóján dr. Maticsák Sándor a legtöbb szót használó költőnk nevét viselő debreceni iskolában. A Debreceni Egyetem tanárképzési főigazgatója, aki a hagyományos rendezvény idei fővédnöke, olvasásra biztatta az ünneplő diáksereget.

– Lehet, hogy a Való Világ érdekesebb, mint a kötelező olvasmányok, talán egy horrorfilm jobban leköt titeket, mint a Kőszívű ember összes fia, de olvasni kell mindenfélét. A tizennégy éves gyermek hat-hétezer szóból válogat, az átlagos műveltségű felnőtt kétszázezret megért, de csak tízezret mond, ha nagyon művelt akár harminc-ötvenezret is alkalmazhat élete során szakszavakkal együtt. Egy Való Világ-szereplő harminc-negyven darabos szókészlettel apellál, ennek kétharmada káromkodás, Fekete Pákó pedig tizenkét kifejezésből táplálkozik, ha megszólal. Ezzel szemben Juhász Gyula tizenkétezer szót írt le költeményeiben, Jókai Mór húszezret, Petőfi Sándor huszonkét, jó barátja Arany János pedig, huszonháromezret. Ezért olvassatok sokat és legyet büszkék arra, hogy iskolátokat e költőről nevezték el – zárta.

A Toldi, a Családi kör és a Walesi bárdok alkotója születésének 198. évfordulója alkalmából szervezett eseményen dr. Papp Csaba, a város Egészségügyi és Szociális Bizottságának alelnöke elmondta: sokat köszönhet az intézménynek, ahová fiai járnak. Hozzátette: büszke arra, hogy az egyetem támogatásával, széles körű összefogásnak köszönhetően, hét küzdelmes év után rendezett, szép tér közepén aranylik költőóriásunk emléke. Az ünnepség az egy éve avatott Arany János téren álló mellszobor megkoszorúzásával, majd a tanintézet aulájában Ritók Lajos festőművész tárlatának megnyitásával folytatódott. A március 13-ig tartó program tanulmányi vetélkedőkkel, vers- és prózamondó versennyel, programokkal színesíti a diákéletet.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában