Helyi közélet

2015.02.05. 15:02

Szabadlábon távozhatott a rablással gyanúsított férfi

Debrecen - A bíróság szerint felderítetlen körülmények maradtak az ügyben.

Debrecen - A bíróság szerint felderítetlen körülmények maradtak az ügyben.

Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és azonnali hatállyal megszüntette a földesi takarékszövetkezet kirablásával vádolt B. Zoltán előzetes letartóztatását a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék. A csütörtökön kihirdetett ítélet a Püspökladányi Járásbíróság 2014. októberi döntését változtatta meg, mely fegyveresen elkövetett rablás bűntettében bűnösnek mondta ki és 6 év 2 hónap fegyházbüntetésre ítélte a vádlottat.

Felegyiné Szabó Ágnes tanácsvezető bíró indoklásában elhangzott: az elsőfokú bíróság széles körű bizonyítási eljárása ellenére felderítetlen körülmények maradtak az ügyben és hiányosságokat találtak a tényállásban is; ezek egy megismételt eljárásban korrigálhatók. A törvényszék úgy ítélte meg, hogy B. Zoltán a további bizonyítási eljárást nem befolyásolhatja, ezért nem indokolt az előzetes letartóztatás fenntartása, azonban lakhelyelhagyási tilalomra kötelezte, a férfi csak bírói engedéllyel hagyhatja el Berettyóújfalut, emellett minden héten jelentkeznie kell a helyi rendőrkapitányságon – ismertette Tatár Tímea törvényszéki szóvivő.

– A megismételt eljárásban kiküszöbölhetőek a hiányosságok, és a bíróság megalapozott döntést hozhat majd az ügyben – indokolta a bírónő, miért helyezte hatályon kívül az elsőfokú ítéletet a bankrablással vádolt B. Zoltán perében. A részletekről is rendelkezett: eszerint részletesebben kell vizsgálni többek között a vádlott anyagi helyzetét, motivációként valóban állhatnak-e megromlott anyagi körülmények a háttérben. Műszaki szakértő bevonását is előírja: megegyezik-e a kamerafelvételeken látható motorkerékpár a vádlott által vásárolt járművel. Emellett szükség lesz egy antropológiai szakértőre is, aki összevetheti a vádlott és a kameraképeken látható elkövető alkati tulajdonságait – sorolta Felegyiné Szabó Ágnes a csütörtöki ítélet indoklásakor.

Az ügyészség vádirata szerint B. Zoltán 2013. júliusában egy robogót vásárolt, azzal a földesi takarékszövetkezeti fiókhoz hajtott, az ott dolgozó pénztárost egy fegyvernek látszó tárggyal megfenyegette, a nő ennek hatására átadta az aznapi bevételt, 1 millió 749 ezer forintot. A rabló még azt mondta a nőnek, „10 percig ne szólj senkinek, különben megtaláljuk a családodat!”, majd távozott. A motort egy erdős területen hagyta, néhány nappal később arra járók találtak rá.

A vádlott a nyomozati és a bírósági szakban is tagadta a fegyveres rablást, de a robogó vásárlását elismerte, azt mondta, barátnőjének szánta, aki azonban azt továbbadta egy ismeretlennek. Az elsőfokú eljárás során a sértett (a pénztáros) ráismert támadójára.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában