Helyi közélet

2015.02.12. 20:03

Saját céget, hat nap alatt

<p>Debrecen - A török gazdaság immár negyed százada töretlenül fejlődik, tanulhatunk tőlük.

Debrecen - A török gazdaság immár negyed százada töretlenül fejlődik, tanulhatunk tőlük.Ha egy magyar vállalkozó céget akar alapítani nálunk, azt hat nap alatt megteheti” – utalt a befektetőbarát üzleti környezetre a török nagykövetség kereskedelmi tanácsosa a csütörtöki magyar-török üzleti konferencián a megyei kereskedelmi és iparkamara székházában.

Mit kínálunk mi?

Miklóssy Ferenc kamaraelnök arról beszélt, hogy a török a világ tizenhatodik legerősebb gazdasága, és a következő tíz évre is impozáns célokat tűzött maga elé. Az országaink közötti gazdasági forgalom tíz év alatt az ötszörösére nőtt, jelenleg egymilliárd dollár a magyar aktívum. Megyénk kapcsán a kamarai vezető az élelmiszeripart, a gépgyártást, a turizmust és az egyetem kínálta lehetőségeket ajánlotta a vendégek figyelmébe. Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke is ezekre a gazdasági területekre fókuszált köszöntőjében, hangsúlyozván, hogy általuk a beutazó forgalom is erősödhet a török-magyar viszonylatban.

Stratégiai partnerség

Sakir Fakili nagykövet arról szólt, hogy Törökország Magyarországgal olyan stratégiai megállapodást kötött, amit a világon csupán tucatnyi más állammal. Ennek keretében időről időre mindkét ország 6-7 minisztere egy asztalhoz ül, hogy hatékony és gyors döntések születhessenek. „A magyar kormány részéről okos döntés volt, hogy a keleti nyitás politikája jegyében rajtunk keresztül nyit kelet felé. Törökországból nagyon fényesnek látjuk Magyarország jövőjét, amit megalapoz a figyelemreméltó gazdasági növekedés” – hangsúlyozta a diplomata, aki a saját országa kapcsán igazán lebilincselő makrogazdasági számokat említett. Például, hogy a válság ellenére az utóbbi években hatmillió új munkahelyet sikerült teremteni.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában