Helyi közélet

2015.02.26. 14:17

„Hát milyen országban élünk?!”

Berettyóújfalu - L. Ritók Nóra szerint végzetes hiba volt, hogy naivan megbíztak a számlavezető bankjukban.

Berettyóújfalu - L. Ritók Nóra szerint végzetes hiba volt, hogy naivan megbíztak a számlavezető bankjukban.

L. Ritók Nóra, a hátrányos helyzetű családokban élő gyermekek művészeti nevelésében és tehetség-gondozásában úttörő szerepet vállaló Igazgyöngy Alapítvány vezetője nem akart hinni a szemének, amikor a bankjuk levelét olvasta. Ebből vált világossá számára, hogy bár a félezer gyereket oktató szervezetüknek van pénze, ahhoz – ki tudja meddig – nem férhetnek hozzá.

Nem tehetnek róla

A Buda-Cash Brókerház körüli botrány az Észak-Magyarország Regionális Bankot is elérte, melynek berettyóújfalui fiókjában az alapítvány a számláját vezeti. „520 gyereket tanítunk, tehát mintegy félezer, jellemzően nehéz helyzetben lévő család mindennapjait teszi még keservesebbé az, ami önhibánkon kívül velünk történik. Egyrészt a művészeti iskola működése kerül veszélybe azzal, hogy nincs miből bért, járulékot és költségtérítést fizetni a kollégáknak, másrészt az alapítvány szociális tevékenysége is ellehetetlenül” – mondta el a Naplónak L. Ritók Nóra, aki csütörtök délelőtti megkeresésünkkor már vonaton ült, és a fővárosba tartott, bármiféle kapaszkodót keresni.



Szavai szerint amíg van üzemanyag a kollégái autóiban, addig ki tudnak menni a külső helyszínekre tanítani, azt viszont nyilvánvalóan nem lehet tőlük elvárni, hogy ezt saját költségükön tegyék. Hiszen maguk is egyik hónapról a másikra élnek. De nemcsak ez a probléma. A jószándékú örökbefogadóktól érkezett pénzek ugyanúgy ott hevernek az alapítvány hozzáférhetetlen számláján, mint a szervezet működtetésére szánt egyéb adományok.

Értetlenül fogadják

– Folyamatosan kapjuk a segélykérő telefonokat, és a krízishelyzetben lévő emberek nem értik, hogy hirtelen miért mondunk nekik nemet. Nem tudjuk kiváltani a gyerekeknek a gyógyszereket, miként a 10 ezer forintos ösztöndíjat sem tudtuk a hónap végén valamennyi gyereknek kifizetni. Pedig ez a pénz a túlélést jelentheti egy olyan családban, ahol a szülőnek 22 ezer 800 forint a jövedelme – szembesített a rideg tényekkel az Igazgyöngy vezetője, aki szerint ez az egész olyan, mint valami rémálom. Tovább bonyolítja a helyzetüket, hogy a napokban írnák alá a szerződést a sáfránytermesztés beindításáról, és fizetniük kellene a hagymákért, de nincs miből. Pedig évek óta spórolnak erre a beruházásra, még a szociális innovációért kapott nemzetközi díjaikkal járó összegeket, és a nem címzett céges támogatásaikat is erre tették félre. „Fontos lenne, hiszen ezen keresztül lehet munkahelyet, jövőképet adni a nyomorúságban. Hiába fogtak össze emberek és szervezetek, a munkánk ellehetetlenül. Hát, milyen országban élünk?! Mi közünk van nekünk a Buda-Cash ügyeihez? Nem is hallottam róluk soha” – fakadt ki L. Ritók Nóra.


Kártérítésre lesz pénz

Nem maradnak pénz nélkül a Buda-Cash és a hozzá kapcsolódó négy kis bank ügyfelei akkor sem, ha végül felszámolásra kerülne a sor. A Befektető-védelmi Alapban jelenleg állítólag mintegy 12 milliárd, az Országos Betétbiztosítási Alapban pedig 11 milliárd forint van, ami messze nem lenne elég az összes kárigény kielégítésére, a jegybank azonban szükség esetén hozzájárul a kifizetésekhez. Igaz, hogy ezt a pénzt a későbbiekben a bankoknak és a brókercégeknek a jegybank számára vissza kell fizetni.


Debrecen - Kétségbeesett ügyfelek rohamozták meg az ÉRB Bank Piac utcai ügyfélszolgálatát, miután a korábban jelzett egymillió helyett az MNB csütörtök reggelre 60 ezer forintra csökkentette a kifizethető betétek és más források összegét.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában