Helyi közélet

2015.02.19. 14:36

Fogas kérdések a fejlődésbiológiában

Debrecen - A tavalyi előadások sikere után az idén 8 témában tartanak bemutatót a Debreceni Egyetem oktatói.

Debrecen - A tavalyi előadások sikere után az idén 8 témában tartanak bemutatót a Debreceni Egyetem oktatói.Az egyik bevásárlóközpont könyvesboltja biztosította a helyet a Debreceni Egyetem által szervezett idei második Science Café előadásnak, amelynek középpontjában a fejlődésbiológián belül a fogfejlődés volt a fő téma.

Dr. Felszeghy Szabolcs, az Anatómiai, Szövet-és Fejlődéstani Intézet egyetemi docense ismertette a fogak molekuláris fejlődésének és vizsgálatának meghatározó folyamatait. Az előadó kitért a fejlődéstani rendellenességek eredetére is, nem csak embereknél, de állatoknál való vizsgálatára, őssejtterápiás módszerekre, a szövettenyésztési technikára, és megemlített számos érdekes kísérletet is.

Mindezt munkatársai és hallgatók segítségével végzi Dr. Felszeghy Szabolcs. A Debreceni Egyetem Anatómiai, Szövet-és Fejlődéstani Intézete a majdani fogászatra kíván hatást gyakorolni, hiszen jelenleg a fogászat túlnyomó részben profitorientált, orvos- és betegfüggő. Még messze állunk attól, hogy az őssejtterápiás kezelések a mindennapi fogászat részévé váljanak – fogalmazott az előadó. A laboratórium munkájának célját képezi a fogak egészségének meghosszabbítása, esetleg adott időben és helyen sejtekből való létrehozása.

HBN–Kiss Anikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában