Helyi közélet

2015.02.20. 11:30

Ezért a jövőben még nagy árat fizetünk

Debrecen - A növekvő világnépesség és a javuló fizetőképesség az élelmiszerek drágulását okozhatja.

Debrecen - A növekvő világnépesség és a javuló fizetőképesség az élelmiszerek drágulását okozhatja.A mezőgazdaság és az élelmiszer-termelés felértékelődésére utaló várakozások arra ösztönözték a gazdákat, hogy világszerte növeljék termelésüket. Ennek viszont mára az lett a következménye, hogy a felvásárlási árak estek, miközben hosszabb távon valóban árnövelő felértékelődésre kell felkészülni a növekvő világnépesség és a javuló fizetőképesség miatt.

Többet termelni

A Takarékbank Agrár Központja úgy látja, hogy miközben hosszú távon a mezőgazdaság, az élelmiszer-termelés felértékelődése várható, éppen az ezzel kapcsolatos várakozások – a korábbi évek magas árai – világszerte a termelés növelésére ösztönözték a gazdákat. Arra számítanak, hogy a csökkenő ártrend az év első felében nem fog megfordulni. Miközben a KSH mezőgazdasági árindexe szerint az agrárárak immár másfél éve jelentős mértékben és tartósan csökkenek, sok helyütt a mezőgazdaság és az élelmiszer-termelés gyors ütemű globális felértékeléséről hallunk.

Le vagy fel?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy most fel- vagy leértékelődik-e a mezőgazdaság? A növekvő népesség és a javuló fizetőképesség miatt a mezőgazdaság globálisan valóban felértékelődik, de ezt inkább hosszú távon lehet értelmezni. Az élelmiszerek iránti mennyiségi és minőségi igény bővülése mellett az elérhetőségi, elosztási problémák állandósulása is e felértékelődést segíti. Az árak napjainkban érzékelhető esése viszont a termelés, a készletek emelkedése miatt történik, és összefügg azzal is, hogy a befektetési piacok jó teljesítményt mutatnak, így a kockázati tőke nem menekül az agrártermékekbe.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában