Helyi közélet

2015.02.24. 19:56

Egymillióra bírságolták a Dehuszt

Debrecen - Pontosan azt a munkát végezték, amit a polgármesteri hivatal írásban megrendelt.

Debrecen - Pontosan azt a munkát végezték, amit a polgármesteri hivatal írásban megrendelt.A nonprofit kft.-t a „Nagyerdőben végzett, védett élő szervezet, élőközösség élethelyét zavaró, a természet védelmét szolgáló jogszabály megsértése miatt” büntette 1 millió forintra a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség. A február 20-án hozott határozatot a tevékenységet bejelentő Terepszemle Stúdió Környezetvédelmi Egyesület titkára, Konyhás István küldte el a Napló elektronikus levelezési fóruma, az Agora tagjainak.

Mint arról korábbi híreinkben beszámoltunk, a Dehusz a városüzemeltetési osztály megrendelésére cserjeirtást végzett a Nagyerdő bekerített területén. A városházán a munkák koordinálásával egy parkfenntartási ellenőrt bíztak meg. Pethe Tamás, a Dehusz vezetője január 22-én a teendők leírásának pontosítását kérte. Megkapta, és eszerint jártak el. Az irtás leállítását a jegyző akkor rendelte el, amikor kiderült, hogy nem kérték meg a szükséges hatósági engedélyt. A városházán emiatt utóbb elbocsátották a vétkesnek talált munkatársat.

A büntetés kapcsán kedden megkérdeztük Debrecen polgármesteri hivatalában, nem vállalja-e át a bírságot a város, hiszen a történtek felelőse nem a Dehusznál, hanem a városházán dolgozott. A válasz így szól: „A Természetvédelmi Felügyelőség a bírságot nem azért szabta ki, mert a polgármesteri hivatal hibázott, hanem azért, mert ott védett életközösség élőhelyét zavaró tényleges tevékenység folyt. A bírság címzettje a Dehusz Kft., a polgármesteri hivatal nem is ügyfél az ügyben, ezért jogszerűen nem is vállalhatja át a természetvédelmi bírság megfizetését.”

Pethe Tamástól, a Dehusz Kft. ügyvezető igazgatójától is érdeklődtünk, miből fizetik ki a bírságot. Azt mondta, ha az összeg jogerőre emelkedik, a működési költség terhére fizetik ki. Hozzátette: a Dehusznak nincs rendezetlen számlája.

HBN-SZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában