Helyi közélet

2015.02.27. 11:38

A gímek kincsének az erdőben a helye

Nyírség - Csak oktatási-kutatási célra gyűjtenek szarvasagancsot, értékesítésre nem.

Nyírség - Csak oktatási-kutatási célra gyűjtenek szarvasagancsot, értékesítésre nem.A Nyírerdő Zrt. vadgazdálkodási területén nem jellemző probléma az illegális agancsgyűjtés – tudtuk meg Vereb István kommunikációs munkatárstól, akit a Gemenc Zrt. közleménye okán kérdeztünk. A Dél-Dunántúli Erdőgazdaság a kijelölt turistautak kivételével korlátozta a belépést a gemenci erdőbe, a korábbi évekkel ellentétben kizárólag az erdészetnél alkalmazásban állók kaphatnak gyűjtésre engedélyt. A dolgozók rendőrökkel együtt ellenőrzik a szabály betartását. A gímek februárban és márciusban cserélik koronájukat. A természeti kincsre pályázók a gazdasági veszteségen túl a természetben is károkat okoznak. A közlemény szerint a gyűjtők ott gyakorta éjszaka követik a bikákat, amelyek ebben az időszakban sérülékenyebbek. A zavarás miatt a vaddisznókocák is elhagyhatják vackukat, a malacok pedig kihűlhetnek. A hullott agancsokból a szakemberek fontos információkhoz juthatnának a vadállományról. A Gemenc Zrt. korábban fizetett az agancsokért.

Alkalomszerűen és célzottan

A Nyírerdő nem vásárolja meg az agancsokat. A zrt.-nél éppen a vadállomány nyugalma érdekében nem gyűjtenek szervezett formában agancsot, mindössze a szakszemélyzet szedi össze alkalomszerűen és célzottan egyes kiemelkedő bikák hullajtott agancsát, illetve az erdészeti munkák során kerülnek még olykor elő. Az így megtaláltakat nem értékesítik, hanem elsősorban oktatási és kutatási célokat szolgálnak. A helyi erdészet évente több felsőoktatási intézmény vadgazda mérnöki hallgatóit fogadja szakmai programmal egybekötött agancsbemutatóval – tudtuk meg.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában