Helyi közélet

2015.02.01. 10:29

4 hiba az önéletrajzírásban

Annak ellenére, hogy számos cikk szól ma már az önéletrajzírásról, a feladat továbbra sem egyszerű.

Annak ellenére, hogy számos cikk szól ma már az önéletrajzírásról, a feladat továbbra sem egyszerű.

Időt, ügyességet és türelmet igényel, hogy valóban tükrözze a személyiségünket, értékeinket és felkeltse a munkaadók érdeklődését. Korábban összeszedtünk néhány hasznos tényezőt, amelyet érdemes megfogadni, jelen cikkünkben pedig azokat a tényezőket gyűjtöttük össze, amelyeket érdemes elkerülni.

Betűtípus

Nem sok erőfeszítést igényel, mégis annál nagyobb kárt tud okozni a rossz betűtípus választás. A túl nagy/kicsi betűméret, és az olvashatatlan, vagy oda nem illő (pl. Comic Sans) betűtípussal sokat ronthatunk az esélyeinken. Használjunk az általánosan elfogadott betűtípusokat, mint amilyen a Times New Roman, Arial, Calibri, stb.

Hibás formázás

Manapság már a legtöbb helyen azt halljuk, hogy tűnjünk ki a tömegből és ezért sokan megpróbálnak egyedi önéletrajzot létrehozni, aminek eredménye sokszor egy túlszerkesztett, árnyékolással és oda nem illő motívumokkal gazdagított CV. Éppen ezért azt javasoljuk – hacsak nem egy grafikusi/designer pozícióra pályázunk – inkább kerüljük el ezeket, minimálisan formázzunk és tartsuk szem előtt a legfőbb szempontot, ami az olvashatóság! Mielőtt véglegesítjük, küldjük el e-mailben egy ismerősünknek, hogy megnézzük nem vesznek-, vagy csúszkálnak el benne a tartalmak.

Irreleváns szakmai tapasztalat

A legtöbbünk büszke a szakmai sikereire, ezért szeretünk is mindet feltüntetni az önéletrajzunkban. Az idő előrehaladtával azonban adódik olyan helyzet, amikor néhány korábbi tapasztalatot jobb mellőzni a CV-ből.

Általános szabályként elmondható, hogy az elmúlt 15 év, ami számít. Például, ha egy magasabb, vezetői pozíciót pályázunk meg, akkor nem kell az önéletrajzunkba belevenni a 20 évvel ezelőtti diákmunkákat. Ráadásul az sem jó, ha önéletrajzunk túl hosszú, ezért csak azokat a pozíciókat tüntessük fel, melyek relevánsak a megpályázni kívánt állás szempontjából.

Hosszúság

Sok helyen eltérő javaslatokat találhatunk arra vonatkozóan, hogy hány oldalas legyen a CV. Az általános nézet szerint, ha minden 10 évre egy oldalt szánunk, akkor nem hibázunk!

Reméljük, hogy a fentiekkel hozzásegítjük olvasóinkat a sikeres álláskereséshez!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában