Helyi közélet

2015.01.08. 17:26

Több gyerek születik

Hajdú-Bihar - Növekszik a Hajdú-Biharban élők, főleg a nők átlagéletkora.

Hajdú-Bihar - Növekszik a Hajdú-Biharban élők, főleg a nők átlagéletkora.Bár megyénk lakosságának száma az 1990-es évek második fele óta folyamatosan mérséklődik a 2014. január elsejei 540 ezres számmal mégis az ország negyedik legnagyobb lélekszámú megyéje Hajdú-Bihar. Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg előz meg minket – tudtuk meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Mint kiderült, a népesség csökkenését az okozza, hogy az élveszületések száma folyamatosan kevesebb, mint a halálozásoké, így az nem pótolja az utóbbiak miatti veszteséget. A természetes fogyást a betelepülők viszonylag alacsony aránya nem képes kompenzálni.

Gyermekáldás

Az élveszületések száma az ország valamennyi térségében elmarad a halálozásokétól, így mindenütt természetes fogyás alakult ki. Valamennyi térségben alacsony szintű a gyermekvállalás, bár a 2011. évi mélypont után már kedvező változások mutatkoznak. Hajdú-Biharban 2011-ben az élveszületések száma 4900 alatt maradt. 2013-ban ennél magasabb, 5 ezerhez közeli volt. Ez az 1970 óta legkedvezőbbnek számító 1974–1977 közötti évi tízezernek a fele.

Közben a halálozások száma hektikusan ingadozik, 6 ezer feletti, esetenként 7 ezer körüli. Az utóbbi években azonban mérséklődő, évente 6 200 körüli. A 2014-ről eddig rendelkezésre álló (első kilenc havi) adatok az élveszületések számának további növekedését mutatják, stagnáló halálozások mellett. A kedvező változások immár 3 éve tartanak!

Idősödünk

Malakucziné Póka Mária arról tájékoztatott, hogy az élveszületések számának korábbi tartós csökkenése, alacsony szintje, valamint a születéskor várható átlagéletkor emelkedése (vagyis az, hogy egyre idősebb korban halunk meg) azzal jár, hogy a népesség öregszik. A gyermekkorúak (a 15 évesnél fiatalabbak) és az időskorúak (64 év felettiek) aránya egyre nagyobb idős-többletet mutat. 2014-ben a megyében száz gyermekkorúra 106 időskorú jutott. A változás különösen hosszú időtávon látványos. (Napjainkban az öregedés szintje a 1930. évi ötszöröse.) Az index alacsonyabb az országosnál, és Szabolcs-Szatmár-Bereg valamint Pest megye után a harmadik legkedvezőbb adat.

A tavalyi év elején 81 ezer gyermekkorú és közel 87 ezer időskorú élt Hajdú-Bihar megyében. A többség, 370 ezer fő 15–64 éves közötti volt. A legalább 90. életévüket betöltők száma ezer feletti, közülük 66 fő legalább 100 éves. Az évszázadnyi életet már megélők kétharmada nő. A nők években mért életkilátásai lényegesen kedvezőbbek, mint a férfiaké. Ebből adódik, hogy az időskorúak nagyobb része, bő hattizede nő. Az ilyen korú nők közül majdcsak minden második egyedülálló, mely döntő részben a megözvegyülés következménye – közölte lapunkkal a KSH osztályvezetője.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában