Helyi közélet

2015.01.12. 16:23

„Szaporodjanak” a sárga zsákok

Debrecen - A szelektív hulladékgyűjtés további fejlesztése a cél a megyeszékhelyen.

Debrecen - A szelektív hulladékgyűjtés további fejlesztése a cél a megyeszékhelyen.

A településeken keletkező papír-, üveg-, műanyag-, fém- és zöldhulladékot a vegyes hulladéktól elkülönítetten kell gyűjteni – olvasható abban a kormányrendeletben, amelyet a múlt év végén fogadtak el. Az ennek kapcsán most készülő helyi rendelethez mint a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. teljes körű alvállalkozója, az AKSD több javaslatot is tett.

Sárga zsákok

Eszerint a várhatóan márciustól életbe lépő legfontosabb változás az lenne, hogy a sárga zsákos elkülönített hulladékgyűjtést a kertes házas városrészekben a jelenlegi 14 ezer 103 háztartásról (a térképen sárga jelölés) kiterjesztenék további 15 ezer 633 háztartásra (térképen piros jelölés + a térképen nem jelölt külterületi városrészek).

Ezzel a módszerrel az ingatlanokon keletkező papírt, PET-palackokat, italos kartonokat, fóliát, aludobozokat lehetne összegyűjteni. A szállításra kéthetente kerülne sor. Az üveghulladékot továbbra is csak a szelektív szigetek edényeiben, illetve a hulladékgyűjtő udvarban lenne lehetőség elhelyezni.

Gyűjtőszigetek

Az AKSD javaslata szerint a kis társasházak lakóinak több lehetősége nyílna a hulladékok elkülönített gyűjtésére. Az ott élők vagy a szelektív gyűjtőszigeteket használhatnák tovább, vagy amennyiben a lakóközösség igényli és biztosítják a lehetőséget a tárolásra, bekapcsolódhatnának a háztól történő gyűjtésbe.

Azok, akik olyan lakótelepeken rendelkeznek lakással, ahol hulladékledobó van, szelektív gyűjtőszigetekre lehetne elvinni az elkülönített hulladékot. A gyűjtőszigetek zömét ezekben a városrészekben, illetve a kis társasházas övezetekben jelölné ki az önkormányzat.

A lépcsőházi papírgyűjtés jelenleg 330 debreceni társasházban működik (térképen kék jelölés), melyet folytatni szeretnének.

Mit, hová?

Hulladéktípusonként az alábbi gyűjtésre lesz lehetősége a debreceni lakosoknak:

  • Papír: szelektív hulladékgyűjtő sziget, lépcsőházi papírgyűjtés, sárga zsákos házhoz menő elkülönített hulladékgyűjtés
  • Üveg: szelektív hulladékgyűjtő sziget, hulladékgyűjtő udvar
  • Műanyag: szelektív hulladékgyűjtő sziget, sárga zsákos házhoz menő elkülönített hulladékgyűjtés
  • Fém: (alumínium doboz, konzerv-doboz): szelektív hulladékgyűjtő sziget, sárga zsákos házhoz menő elkülönített hulladékgyűjtés
  • A kertségi zöldhulladékot nem vinnék el a házaktól. Ellenben amennyiben nyernek rá pályázati pénzt, az AKSD az önkormányzattal közösen a kertes házakat komposztáló edényekkel látná el.

    Mennyiségi adatok

    Debrecenben tavaly összesen 2 346 tonna (háztartásonként átlag 26 kg) másodnyersanyag hulladékot gyűjtöttek össze. Ezen belül a lépcsőházi papírgyűjtésből 230 tonna, a sárga zsákos hulladékgyűjtésből pedig 556 tonna újrahasznosítható szemét származott. Az egy háztartásra jutó éves elkülönített hulladékmennyiség magasabb ott, ahol működik a sárga zsákos rendszer.

    HBN-OCs

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában