Helyi közélet

2015.01.13. 16:13

Orbán Viktort is „tetemre hívják”

Hajdú-Bihar - Tavasszal a legelők helyett a Parlament felé terelhetik jószágaikat a vesztes gazdák.

Hajdú-Bihar - Tavasszal a legelők helyett a Parlament felé terelhetik jószágaikat a vesztes gazdák.Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter – csak néhány név azok közül, akikhez az elmúlt hónapokban hiába fordultak segítségért a hortobágyi földpályázaton vesztes állattartók. A gazdáknál legutóbb az államfő válaszlevele „verte ki a biztosítékot”, amiben az állt, hogy a köztársasági elnök nem tud a problémájukkal foglalkozni, és arra sincs lehetőség, hogy fogadja a delegációjukat.

Mi is magyarok…

– Elvégre mi is magyar emberek lennénk, hogy, hogy nem tudnak foglalkozni a problémáinkkal – válaszolta a Napló megkeresésére Rezes Gábor, az Orbán Viktornak címzett nyílt levelet aláíró 28 vesztes gazda egyike. Az elkeseredett vállalkozó arról is beszélt, hogy bár korábban tervezték, mégsem alakítanak pertársaságot a vesztes állattartók, mivel nem feltétlenül lehet „egy kaptafára húzni” ezeket az ügyeket. – Váltig hisszük, hogy igazunk van, ezért több gazdatársunk máris benyújtotta a polgári peres keresetét a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága ellen – mondta.

Határidőket szabtak

Az elkeseredett gazdák a legutóbbi nyílt levelükben gyakorlatilag „tetemre hívják” Orbán Viktort, konkrét határidőket is szabva a cselekvésre a kormányfőnek. „Amennyiben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálatának megállapításait január 31-ig nem hozzák nyilvánosságra, az Európai Bizottsághoz és az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordulunk… Emellett legkésőbb április 23-ig a legelő nélkül maradt állatainkat (35-40 ezer anyajuhot és 4-5 ezer szarvasmarhát) kénytelenek leszünk felhajtani Budapestre és a jelen helyzetért felelős politikusok gondjaira bízni” – írják.

Lerombolt hittel

– A levél aláírói évtizedek óta gazdálkodnak a Hortobágyon, és azokban az időkben is a földből éltek, amikor az még (mivel nem volt üzlet) nem kellett senkinek. Mi hosszú évek munkájával építettük fel gazdaságainkat, neveltük állatállományunkat, küzdve a természet viszontagságaival. A haszonbérleti pályázati eljárások azonban mindent leromboltak, amiben addig hittünk. Olyanokat is nyertesnek nyilvánítottak, akik korábban soha nem gazdálkodtak, állataik sem voltak és közülük sokan a mai napig sem gazdálkodnak a haszonbérleti pályázaton elnyert területeiken – utalt Rezes Gábor azokra a visszásságokra, amelyek miatt gazdatársaival sokadszor is tollat ragadtak. Mint mondta, nem értik, hogy az Orbán Viktor által egy éve elrendelt Kehi-vizsgálat megállapításait miért kellett tíz évre titkosítani. A Napló érdeklődésére erről Bőcz Sándor, a Kehi kabinetfőnöke azt mondta, hogy nincs szó titkosításról, csupán arról, hogy „a jelentésünk olyan, döntés megalapozását szolgáló adat, ami a törvény szerint 10 évig nem nyilvános.”

- Petneházi Attila -


Orbán Viktortól kérdezzük

A 28 vesztes gazda levelében foglaltak kapcsán a Napló az alábbi két kérdést juttatta el Orbán Viktor miniszterelnökhöz: Lát-e lehetőséget arra, hogy a személyesen Ön által egy éve kezdeményezett Kehi-vizsgálat megállapításai az érintett gazdák és a nyilvánosság számára is megismerhetővé váljanak? Várható-e bármiféle kormányzati döntés a Kehi-vizsgálat megállapításai kapcsán? Kérdéseinkre lapzártánkig nem érkezett válasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában