Helyi közélet

2015.01.22. 13:12

Olvasói levél: Ami megrázta Európát! És elgondolkodtatta?

<em>Vajon a párizsi terrortámadás, ami megrázta Európát, elgondolkodtat-e egy kicsit az emberi jogok mérhetetlen, kontroll nélküli szólás- és sajtószabadságáról? Korábban a katolikus egyház is nehezményezte a vallás ilyen gúnytárgyú megjelenítését, és azt gondolom, ezzel egyet lehet érteni. A vallás a legmélyebb érzelmi világ, és szent azon emberekben, akik ezt gyakorolják, hitüket, lelküket, érzésvilágukat ez hatja át</em>.

Vajon a párizsi terrortámadás, ami megrázta Európát, elgondolkodtat-e egy kicsit az emberi jogok mérhetetlen, kontroll nélküli szólás- és sajtószabadságáról? Korábban a katolikus egyház is nehezményezte a vallás ilyen gúnytárgyú megjelenítését, és azt gondolom, ezzel egyet lehet érteni. A vallás a legmélyebb érzelmi világ, és szent azon emberekben, akik ezt gyakorolják, hitüket, lelküket, érzésvilágukat ez hatja át.

Az emberi jogok kapcsán azonban vissza kell térni a gyökerekhez: az ENSZ Párizsban 1948-ban megalkotta az Emberi Jogok Nemzetközi Nyilatkozatát, melynek része a sajtószabadság is. Az azóta eltelt időszakban viszont az emberi morál nagyon megváltozott, és nem előnyére. Ebben a „elszabadult” világban teljesen más gondolkodású emberek élnek, mint akkor, és ezekkel a jogokkal esetenként vissza is élnek.

Kalandozzunk el egy kicsit az igazi gyökerekhez, az Amerikai Egyesült Államokba, ahonnét az emberi jog – mint gondolat – ered, majd, mint a világ legnagyobb és legerősebb hatalma, a fegyverarzenáljával – a jog címén? – mindent figyelmen kívül hagyva, elindult Közel- és Távol-Keletre, vagy éppen a világ többi részére. Kezdődött mindez 1954-ben Guatemala demokratikus kormányának megdöntésével, majd Vietnam, Laosz, arab világ, Afganisztán, Szíria, Irak stb. … és mindennek milliók estek áldozatául. Mindezen túl a katonai beavatkozás mellett a CIA ügynökei forradalmakat, ellenforradalmakat robbantottak ki a világban (itt Közép-Európában is) hirdetve a „demokráciát és emberi jogot”.

Mindez az arabok és a muzulmánok világában mérhetetlen gyűlöletet váltottak ki, amelyekhez társul a vallás és annak fanatizmusa, amely főleg az USA, és olyan európai nagyhatalmak ellen irányul, amelyek politikailag és gazdaságilag partnerei és gyarmattartók voltak. Tudomásul kellene venni, hogy a keleti, távol-keleti, de főleg az arab világ nem Amerika és nem Európa. Szokásaikban sem sokat változtak, nem beszélve az erős rituális vallási kötődésről, amely náluk szent. Mindezt megsérteni, gúnyrajzokkal, karikatúrákkal mély felháborodást váltott ki.

Azt gondolom, a totális, jól felszerelt, modern technikai hadsereg hiánya nélkül tőlük ezek a válaszok, Amerikára és Európára nézve. Ha mindezt a tengerentúl és itt nem ismerik fel, akkor várható, hogy tizenévesek vallási terrorista akciói következnek, és ezt nagyon nehéz lesz felismerni, kivédeni, mert nem lehet egy ország minden állampolgára rendőr és katona.

Végezetül: az emberi jogok szabadságát – szólás és sajtó – tekintetében a XXI. században újra kellene gondolni, pl. a menekültek bevándorlási ügyére, de főképpen a párizsi eseményekre visszatekintve, amikor is az érzelmek vallási alapon történő megsértése brutális következményekkel hatott és hathat.

- Fábián Pál, Debrecen -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában