Helyi közélet

2015.01.02. 11:56

Nem túl valószínű, de…

Debrecen - Magyarország a hitelminősítőknél visszakerülhet a befektetésre ajánlott kategóriába.

Debrecen - Magyarország a hitelminősítőknél visszakerülhet a befektetésre ajánlott kategóriába.

A befektetők mindig azt figyelik, mire lehet leginkább számítani. A gazdaság és a tőkepiacok azonban soha nem egy előre megírt forgatókönyv alapján működnek. A K&H alapkezelője ezért összegyűjtötte azokat az eseményeket, amelyeknek csupán csekély esélyük van, hogy bekövetkeznek, hatásuk azonban jelentős lehet.

Mennyi rá az esély?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 1%-ra vágja az alapkamatot (esély 10%): a többletes folyó fizetési mérleg miatt a forintkereslet stabil lesz, ami miatt a hazai fizetőeszköz jelentősen erősödik. Ennek megállítására az MNB jelentős kamatcsökkentésről dönthet. A 10 éves kötvényhozam 3% alá kerül (esély 30%): 2015-ben is folytatódik a hozamvadászat, a hazai papírok pedig még mindig vonzóak a fejlett kötvényhozamokhoz képest, ezért a befektetők továbbra is előszeretettel vásárolnak magyar államkötvényeket, ami egészen 3%-ig letolhatja a most 3,6-3,7% körül mozgó hosszú távú kötvényhozamokat. Magyarország visszakerül a befektetésre ajánlott kategóriába (esély 25%): az évek óta 3% alatt tartott költségvetési hiány és a stabil államadósság pálya mellett az ország adósságprofilja javul, ezért a hitelminősítők felminősítik Magyarországot.

Jó célpont lehet

A Richter Gedeon Nyrt.-re felvásárlási ajánlat érkezik (esély 5%): 2014-ben a legnagyobb felvásárlási tranzakciók a gyógyszeriparban történtek. A Richternél most folyamatban lévő originális készítmények miatt a cég jó célpont lehet az iparági befektetők számára a felvásárlásra, miközben az orosz-ukrán válság miatt jelenleg kifejezetten nyomott a cég részvényeinek árfolyama. Az euró/dollár eléri a paritást (esély 10%): folytatódik az eddigi trend, a két jegybank ellentétes monetáris politikája. Míg a tengerentúlon kamatemelésre készülnek, és folyamatos a gazdasági növekedés, addig az öreg kontinensen felerősödnek a recessziós és deflációs félelmek, amelyek elkerülésére az Európai Központi Bank mennyiségi lazításba kezd. Ezek eredményeként oly mértékben megerősödik az amerikai dollár az euróval szemben, hogy a jelenlegi 1,23 körüli szintről eléri az 1,0-es szintet.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában