Helyi közélet

2015.01.06. 16:18

Napfény a jégen ragyog fel...

Hajdú-Bihar - A napsugarak még nem segítettek, fel kellett törni a jeget a járdákról.

Hajdú-Bihar - A napsugarak még nem segítettek, fel kellett törni a jeget a járdákról.Hogy milyen lényeges is a járdák síktalanítása, azt e cikk szerzője keményen megtapasztalta anyaggyűjtés közben, ugyanis akkorát esett böszörményiesen szólva, mint egy ólajtó. Percekig a földön pihenve először arra gondolt, egy idős ember vajon ebből a helyzetből hogyan állna föl? Másrészt a fülében csengtek a jegyzők és településvezetők szavai: „még nem szeretnénk erőteljesen szankcionálni a síktalanítást elmulasztó ingatlantulajdonosokat, viszont akkor lesz baj, ha valaki lábát töri egyszer a járdán.

Szerencsére ez nem történt meg, és sikerült utánajárnunk, hogyan áll megyénk a jégtelenítést illetően.

Szabályellenes

Aki a hajdúböszörményi közterületek használatának és tisztán tartásának rendjéről szóló szabályokat megszegi, az a közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartást valósít meg - emlékeztetett dr. Szathmári Anita, Böszörmény aljegyzője. A rendelet egyik paragrafusa szerint a nem önkormányzati tulajdonú ingatlanok előtti járdák hótól, jégtől való megtisztításáról, a síktalanításról a tulajdonosnak gondoskodnia kell. Ennek elmulasztása bírsággal sújtható, de az önkormányzat még óvatos, egyelőre a figyelmeztetést alkalmazza. Hajdúböszörmény közigazgatási határán belül ezeket a munkákat idén is a Hajdúböszörményi Városgazdálkodási Nonprofit Kft. végzi a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Kft.-vel együttműködésben, az önkormányzat bruttó 12 millió forintot különített el erre. Kedden mintegy 80 közfoglalkoztatott verte fel a jeget a város kerékpárútjain, hogy lehessen azokon biztonsággal közlekedni.

Balesetmentesítés

- Az utak és a járdák téli síktalanítása nagyon fontos feladat számunkra, hiszen a téli közlekedésben a legtöbb baleset a síkos útfelületek miatt történik – fogalmazott a berettyóújfalui önkormányzat műszaki főelőadója, Demény Zsolt. Az utak hómentesítését Berettyóújfaluban szerződés alapján a Herpály Team Kft. végzi, amely a városban található összes utcában eltolja a havat 10 centimétert meghaladó vastagság esetén. A járdák esetében az ingatlantulajdonosé a feladat, a többi helyet, a város közterületeit, illetve a kerékpárutakat a közmunkásokkal tartják hómentesen – tájékoztatott. - Előfordul, hogy figyelmeztetni kell az ingatlantulajdonosokat, de általában ez elég, azután el szokták végezni a munkát – mondta Demény Zsolt.

Biharkeresztesen sem gyakori a bírság, viszont az önkormányzat néha kénytelen alkalmazni: a határ menti településen vannak olyan ingatlanok, amelyek tulajdonosa Nagyváradon él, ezért mulasztja el a hómentesítést a porta előtt. A községben egyébként kialakult „hagyománya” van a téli munkálatoknak. Mint azt Barabás Ferenc polgármester elmondta, saját kezelésű útjaikon az önkormányzat hóekéje dolgozik, a kereszteződésekben homokszórással tesznek a jegesedés ellen. Egy másik kistraktor a parkolók és kerékpárutak tisztítását végzi. Az önkormányzat kft-je takarít az intézmények előtt, a magánházak előtti rendet pedig a közterület-felügyelő figyeli.

Nem ijednek meg

Álmosdon minden területnek felelőse van, a téli időszakban kialakult rend szerint hómentesítenek, kevéssé a hatalmi szó, inkább a rásegítés használ a hideg időben – fogalmazott Köteles István polgármester.

- Kicsiny település vagyunk, ráadásul öreg a falu, közel 300 egyedül élő idős emberünk van. Ezért nagyon figyelnünk kell egymásra, ha szólnak, vagy úgy látjuk, akár hóeltakarításban is tudunk segíteni. Saját traktorunk tolólapáttal van felszerelve, amit egy traktoros végzettségű közmunkás vezet. Rajta kívül még 10 ember állandóan be van osztva a település főbb csomópontjain, iskola, patika, kereszteződés környékén – mondta a településvezető. Baj esetén a helyi téesz két nagy traktorja is bevethető, s olykor előfordul, mint például tavaly Kokadon, hogy az álmosdi hótoló „menti” ki a mentőt.

HBN-BB


Mivel szórják?

A települések nem részesítik előnyben a sózást, s bár mindegyik raktárában van utak szórásához szükséges sós anyag, inkább a homokot részesítik előnyben, mert az nem roncsolja a betonfelületeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában