Helyi közélet

2015.01.14. 10:50

Megkezdődött az „éjszaka császárának” pere

Debrecen - Zárt ajtók mögött folyik az eljárás, melynek 22 vádlottja van.

Debrecen - Zárt ajtók mögött folyik az eljárás, melynek 22 vádlottja van.

„Szégyelljék magukat!” – szólt rá V. László az őt szorgalmasan fotózó sajtósokra, amikor szerdán kilenc órakor bilincsben, vezetőszáron megérkezett a Debreceni Törvényszékre. Azért méltatlankodott, mert a képek annak ellenére készültek, hogy nem vállalta arcát, azt egy újsággal takarta el. Még annyit kívánt nekik, hogy „valamennyien ilyen helyzetbe kerüljenek”. A folyosó zsúfolásig telt az ügyvédekkel, vádlottakkal és a média képviselőivel.

A rendőrségi vesztegetési botrány során ismertté vált V. László, a budapesti „éjszaka császára” és 21 társának pere január 14-én kezdődött hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt. A vádlottak zöme civil, de van köztük rendőr, tűzoltó és pénzügyőr is, ezért katonai tanács folytatja le az eljárást, Vatai István hadbíró alezredes vezetésével. Az elsőrendű vádlott kivételével valamennyien szabadlábon védekeznek.

Az újságírók néhány percre bemehettek a Debreceni Törvényszék legnagyobb tárgyalótermébe, melyet ez alkalomra kissé átrendeztek. Az egyik hosszanti oldalfal mentén végigért az ügyvédek asztala, hogy mind elférjenek; az elsőrendű vádlottat magát négy védő is képviseli. A vádlottak közül az első tárgyalási napra húszan jöttek el, köztük nők is vannak.

A megjelentek számbavétele után a nyilvános rész véget is ért: a bíró zárt tárgyalást rendelt el. Az eljárásra a legszigorúbb minősítés vonatkozik, zárt ajtók mögött folyik majd, a vád sem publikus, mivel a vádirat tele van titkosított adatokkal. Csak maga az ítélet lesz megismerhető, de már az indoklás nem.

A vádirat egyébként 90 oldalas, az ügy iratai 70 – 80 ezer oldalt tesznek ki. A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja az érintetteket.

V. László – és 33 társa – ellen egy másik büntetőper is folyik költségvetési csalás miatt a Fővárosi Törvényszéken.

HBN, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában