Helyi közélet

2015.01.23. 16:14

Kiállítással emlékeztek Egressy Bénire

Földes - Értékes előadást hallhattak a tárlat megnyitóján a földesiek a magyar kultúra napján.

Földes - Értékes előadást hallhattak a tárlat megnyitóján a földesiek a magyar kultúra napján.A kétszáz éve született zeneszerző, író, színész, a Szózat zeneszerzőjeként az egész nemzet számára halhatatlanná vált. Nevét ma számos – de életművének jelentőségét tekintve közel sem elegendő – intézmény és emlékmű őrzi határon innen és túl.

A Sajókazincon született tanító, majd színműíró és fordító, a Szózat megzenésítője, a Báthori Mária, Bánk Bán és Hunyadi László című Erkel operák szövegkönyv írójának rövid, de gazdag életútját tablótárlatának megnyitóján Sziklavári Károly zenetörténész idézte fel a Magyar Kultúra Napján Földesen, a Karácsony Sándor Közösségi Házban. A kiállítás tablói a személyes adatai mellett korabeli iratokkal, plakátokkal, fotókkal, korszakonként mutatják be Egressy Béni munkásságát, kórusműveinek, zenekari- és zongora darabjainak születését. A tablótárlat megnyitóján Sőrés Ildikó zongoraművész és Felvégi Béla zenetörténész szerzeményeinek megszólaltatásával emlékezett a Petőfi versek egykori megzenésítőjére, az 1848-as szabadságharc hadnagyára, az 1814-1851 között élt Egressy Bénire.

HBN–Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában