Helyi közélet

2015.01.14. 09:41

Jegyzet: Protokoll

<em>Miközben a párizsi Köztársaság téren már milliónyian gyülekeztek, az Elysée-palotából nagy fekete autóbuszokon elindult Európa és Afrika „krémje”. Ők is vonulni készültek, ám azoknak, akik egyenes adásban végigkövették a Charlie Hebdo-megemlékezés politikusi performanszát, sok minden eszükbe juthatott csak a menetelés nem.</em> Égerházi Péter jegyzete.

Miközben a párizsi Köztársaság téren már milliónyian gyülekeztek, az Elysée-palotából nagy fekete autóbuszokon elindult Európa és Afrika „krémje”. Ők is vonulni készültek, ám azoknak, akik egyenes adásban végigkövették a Charlie Hebdo-megemlékezés politikusi performanszát, sok minden eszükbe juthatott csak a menetelés nem. Égerházi Péter jegyzete.

Mielőtt valaki azt hinné, hogy megkérdőjelezem a Francois Hollande francia államfő körül felsorakozottak szolidaritási szándékát, gyorsan leszögezem, csak a kivitelezését éreztem helyenként nagyon erőltetettnek. Már a helyek kiosztása a menetben sem nélkülözött komikus elemeket, amikor vélhetően a protokollfőnökök akár a karjuknál fogva rángatták ide-oda a méltóságokat, így Angela Merkelt vagy Donald Tuskot is, míg ki nem alakult a végleges sorrend. Amiben – vélhetően az elmúlt hónapok eseményei miatt – az ukrán Porosenko nagyobb figyelmet kapott, mint például David Cameron vagy más uniós államok vezetői, köztük Orbán Viktor is. Aztán láthatóan a szituációtól feszélyezve toporogtak percekig egy helyben, s amikor végre megindulhattak, Hollande nem győzte visszafogni őket, hogy tartsák a sort, amit a fotósok kedvéért sűrűn megállított talán százméternyi útján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában