Helyi közélet

2015.01.03. 13:20

Hosszúra nyúlt az ősz

Hajdú-Bihar - Narancsérlelő hónap; le a netadóval; afrikaiak, maradjatok; kismama az utcán…

Hajdú-Bihar - Narancsérlelő hónap; le a netadóval; afrikaiak, maradjatok; kismama az utcán…

Elhúzódó őszt hozott a 2014-es esztendő, alig akart vége lenni, sokan úgy érezhették: így volt ez a politikai kampányokkal is. Október 12-én lezajlott az idei utolsó – az önkormányzati – választás, melyen megyénkben is nagy fölénnyel nyert a Fidesz–KDNP. Debrecen élén dr. Papp László váltotta Kósa Lajost, miután megszerezte a voksok 56,41 százalékát.

A hónap második felében megkezdődött a törvényszéken annak a férfinak a pere, aki – az ügyészség szerint – tíz évvel ezelőtt agyonrugdosott egy joghallgatót a Nagyerdőn.

Szintén október derekán körlevélben kérte az ebolával érintett afrikai országokból származó hallgatóit a Debreceni Egyetem, hogy az őszi, téli szünetekben inkább ne utazzanak haza.

A hónap vége ismét a politikától harsogott, amikor is sokak érezhették keserűnek a narancsot: az ekkor bejelentett (majd később visszavont) internetadó-tervezet ellen Debrecenben is utcára vonultak az emberek.

Túl a hetvenes táblán

November legelején kiderült: Bács Zoltán lett az egyetemi kancellár. Majd, a hónap első hetében ismertettük meg olvasóinkkal egy nyolc hónapos várandós hajléktalan nő történetét. Bogdán Viola azóta életet adott gyermekének, s december 9-én már arról adhattunk hírt: sokan segítenének neki. (A karácsonyt pedig már fedél alatt ünnepelhették, Szolnok megyében.)

November 15-én rendhagyó összeállítással jelent meg a Napló abból az alkalomból, hogy immár kereken hetven esztendeje áll a megye olvasóközönségének szolgálatában.

Beszámoltunk a hó közepe táján arról: számos jelentős közlekedési fejlesztés valósulhat meg a 2020-ig tartó időszakban Hajdú-Biharban, ezek közül a legfontosabb az M35-ös autópálya befejezése lesz.

Előrevetítettük: adventtől kezdve arra emlékeznek a hívők, hogy 300 éve indult a katolikus hitélet visszatérése a cívisvárosba. Szintén november végén írtuk: hét év után növekszik a debreceni városatyák fizetése.

„Olajozottan” indult

December egy bázisolajjal visszaélő bűnszervezetet leleplezésének hírével köszöntött be, majd pedig azzal, hogy a Nagyállomás központi kijelzőjének lecserélése sokakban „kiverte a biztosítékot”.

A hónap közepén kiderült: távozik posztjáról a debreceni főépítész, Kováts Ákos. December 19-án megnyitották a Debreceni Rockmúzeumot, Hajdúszoboszlón pedig átadták a megújult Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár épületét.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában