Helyi közélet

2015.01.13. 19:00

Hóban, fagyban, egy ponyva alatt élnek

Debrecen - Nevelőszülőkhöz került a vasút mellett élő fiatal hajléktalan pár kislánya.

Debrecen - Nevelőszülőkhöz került a vasút mellett élő fiatal hajléktalan pár kislánya.Cikksorozatban számoltunk be a múlt év végén arról a hajléktalanná vált fiatal nőről, akitől azért akarták elvenni újszülöttjét, mert nem tudta normális körülmények közzé, fedett helyre, melegbe hazavinni a bébit. A történet végül jól záródott, karácsony előtt a Szolnok megyei tomajmonostorai önkormányzat egy három szobás régi, de még lakható parasztházat adott a kismamának, a babának és a hozzátartozóknak. (A cikket ezen a linken érhetik el.)

Favela, mint a trópuson

Most egy olyan családot mutatunk be akiknek rosszabbul alakult a sorsuk, hét hónapja született kisbabájuk nevelőszülőkhöz került. Molnár Ferencné Erzsébet és élettársa, Veres József Tamás a Nagyállomás épületével szemben, a salakmotorpálya háta mögött egy a brazíliaiakhoz hasonló favelában „lakik”. Egy rossz, fűtetlen sátor ponyva alatt húzzák meg magukat. A dermesztő -15 fokban sem mennek szállóra, 6-8 takaró alatt, a szabadban alszanak. Azt mondják, hogy a hajléktalanszállón meglopják őket, jobb nekik kint. A 43 éves Erzsébet és a 31 éves József szinte egyszerre lettek hajléktalanok.

A vasút mellett egyébként jórészt hulladék deszkákból, papírokból, rongyokból tákolt kunyhókban évek óta 10-en, 12-en húzzák meg magukat. Állításuk szerint, a közösség tagjai jól ismerik, segítik egymást.

Két felnőtt gyermeke

Erzsébettel addig beszélgettem sorsának alakulásáról a Simonffy utcai hajléktalan ellátó központ előtt, amíg párja bent nyiratkozott. Közben lábunk mellett türelmetlenül várta egyik gazdája visszatértét kiskutyájuk, a fehér-fekete tarka foxi, Lucky, aki szintén kóbor, hajléktalan. Másfél éve a Tégláskertben találták, valaki kiverte az egyik szemét.

Erzsébet elmondta, 1993-ban megszületett a fia, aki beteg, tüdőasztmás. Mivel fullad, kiskorában állandó felügyeletet igényelt, ezért otthon maradt vele. Később egy kislánynak is életet adott. Négy évvel ezelőtt kapcsolata annyira megromlott férjével, hogy az otthagyta őt és a két gyereket. Az ápolási segélyből egyedül már nem tudta fizetni az albérletet, olcsóbbat nem talált. Így fedél nélküli lett. A már felnőtt gyermekei jelenleg Pécsett tanulnak. Erzsébet papíron még mindig házas, de férjével nem tartja a kapcsolatot.

Új szerelem

Józseffel három éve már az utcán ismerkedett meg. Kisfiuk, József Máté hét és fél hónapos. Mivel a kicsit nem tudták megfelelő helyre vinni, elvették tőlük, most debreceni nevelőszülőknél van. Kéthetente meglátogathatják, utoljára csütörtökön voltak nála. – A karácsonyi ajándékom mindössze egy a gyermekeimet ábrázoló kép volt – mondta könnyeivel küszködve Erzsébet.

Amikor a gyereket vállalták, párja még szociális segélyt kapott, ő pedig abban bízott, hogy közmunkás lesz. Csakhogy ezekből semmi nem lett, jövedelmük jelenleg nulla forint. Anyaotthonban nem volt hely.

Ételt kutatva

Életük a szemétszállítási rendhez igazodik. Az utcán egymás után nyitják fel a szemetesek fedelét, főleg ennivalót keresnek. Sok helyen már ismerik őket és maradékot tesznek ki nekik. A kukázás után „szelektívezéssel” folytatják. A gyűjtőszigetekről igyekeznek olyan üvegeket, alumínium dobozokat „összeszedni”, amiket vissza lehet váltani.

Közben a kiskutya nagy örömére megérkezett József, aki megújult frizurával magáról annyit árult el, hogy debreceni születésű, hideg burkoló szakmája van. Korábban sok helyen dolgozott, de mostanában nem talál munkát. Édesanyjával összekülönbözött, aki kijelentette a lakásából.

Az idei évet valószínűleg börtönnel fogja kezdeni, mert a Petőfi téren túl hangosan kukázott. A csendháborításért 40 ezer forintos pénzbírságot kapott, amit nem tudott befizetni. Így azt és egy korábbi hasonló esetet két hónap elzárásra váltottak át.

A jövőről azt mondták, hogy ha közmunkát kapnának azonnal elvállalnák. Abban bíznak, hogy tavasszal talán lesz valami. Legfőbb vágyuk, hogy visszakapják kisgyermeküket.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában