Helyi közélet

2015.01.06. 18:00

Fogyó jégen csúszkálunk

Debrecen - A kerékpárutak takarítását is megrendelte a debreceni polgármesteri hivatal.

Debrecen - A kerékpárutak takarítását is megrendelte a debreceni polgármesteri hivatal.Egyik fórumozónk azt kérdezte, hogy kinek a kötelessége lenne letakarítani a havat és a jeget a kerékpárutakról? Állítása szerint a Bethlen utcán és a Füredi úton is havas, jeges most a burkolat. Ezt írja: „Ne essen meg, de ha valakit baleset érne ott, az önkormányzatot, vagy az AKSD-t jelentse fel?

A polgármesteri hivatal illetékese ezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a város megrendelte a Dehusz Kft-től a kerékpárutak, valamint egyes a belvároson kívüli járdaszakaszok és gyalogátkelőhelyek téli takarítását. A munkálatokat január 5-én, hétfőn megkezdték. A 450 közmunkás ezt hétköznapokon, munkaidőben végzi.

Sózni?

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a magánterületek tulajdonosai milyen arányban használhatnak sót és homokot az ingatlanuk előtti területek szórására? Mint megtudtuk, a járdák síkosságának megszüntetését elsősorban környezetkímélő (sómentes) anyagokkal kell megoldani. Amennyiben az időjárási körülmények (erős fagy) indokolják, akkor úttesten só-homok keveréket, vagy sót is lehet alkalmazni.

Nincs szankció

A közterület felügyelet illetékese közölte: folyamatosan ellenőrzik azt, hogy a magánterületek gazdái eleget tesznek-e téli takarítási kötelezettségüknek. Mint megtudtuk, a többség igyekszik eltüntetni a havat és a jeget portája elől még annak ellenére is, hogy a felügyelők a szabálysértési törvény módosítása miatt 2012. óta ilyen esetben csak figyelmeztetni tudnak, büntetni nem.

– Gond inkább azokkal az ingatlanokkal van, amelyekben nem laknak. Ebben az esetben felszólító levelet küldünk a tulajdonosnak, amely mire általában megérkezik már elolvad a jég – mondta Tőzsér Gyula.

A felügyelet hatósági osztályának vezetője szerint ennek ellenére a lakatlan ingatlanok gazdáinak is érdemes takarítani, mert amennyiben az ottani jégen elcsúszva balesetet szenved valaki, az illető komoly összegű kártérítési pert indíthat a tulajdonos ellen.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában