Helyi közélet

2015.01.06. 14:52

Fizess, vagy nem utazol lifttel!

Debrecen - A nagyobb debreceni lakásszövetkezetek vezetői jó ötletnek tartják a fizetős felvonót.

Debrecen - A nagyobb debreceni lakásszövetkezetek vezetői jó ötletnek tartják a fizetős felvonót.

Egy komlói férfi olyan elektronikus eszközt fejlesztett ki melynek lényege, hogy a tízemeletes társasházak lakói csak telefonhívással tudják elindítani a liftet. A „kütyü” azonosítani tudja a telefonszámokat, és ha egy olyan ember billentyűzi be az indításhoz használt számot, aki tartozik a közös költséggel, a lift nem indul el. A cél, hogy a hátralékos lakókat fizetésre ösztönözzék. A megoldást hét komlói társasházban már sikerrel alkalmazzák. A felszerelés ugyan 700 ezer forintba került, de a befektetés máris sokszorosan megtérült, mintegy négymillió forintnyi tartozást sikerült beszedni. Főleg a felső szintek lakói rendezték tartozásukat.

Elgondolkodtató

– Elsőre túlságosan bonyolult a dolog. Ugyanakkor mivel több tízmillió forint a kintlévőségünk mégis érdemes lenne a megoldás alkalmazásán elgondolkodni – jelentette ki a 2 400 debreceni lakást és garázst kezelő Tavasz Lakás- és Garázsfenntartó Szövetkezet elnöke. Kiss Sándor kifejtette: a bevezetés ellen szól, hogy a fizetős lift azok életét is megnehezítené akik nem tartoznak és azon kisnyugdíjasok is nehéz helyzetbe kerülnének akik csak egy-két hónapnyi közös költséggel tartoznak. A korlátozás ráadásul viszonylag könnyen kijátszható, hiszen egyszerre több ember is felmehet, vagy lejöhet a felvonóval.

Az elnök arról is beszámolt, hogy a legtöbb problémájuk azokkal van, akiknek több hitel van a lakásán, mint amennyit az ér. Ezeknek az embereknek nem érdeke, hogy bármit is fizessenek, úgy vannak vele, hogy úgyis elviszi a bank. Szerinte a fizetős lift bevezetése esetén ők inkább gyalogolnának.

Az ötlet nem rossz!

A 3 ezer ingatlant kezelő és több mint 40 milliós kintlévőséggel küszködő Napsugár Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke, Adamkó János ezzel kapcsolatban arra az álláspontra helyezkedett, hogy a komlói ötlet tízemeletes házak esetén alapvetően nem rossz. A bevezetés előtt azonban jogi szempontból meg kellene vizsgálni a dolgot. Például nem ártana tisztázni, hogy szabad-e a tulajdonosok épületen belüli mozgását ily módon korlátozni?

Mint elmondta: Budapesten jelenleg zajlik egy olyan ezzel összefüggő érdekes per, amelyben ha ítélet születik tisztábban lehet majd látni. Ott egy lakásszövetkezet azon tulajdonosoknál, akik sok közös költséggel tartoznak korlátozta, elzárta az áram és a vízszolgáltatást, mondván ezen vezetékek épületen belüli állagának megőrzéséért a tulajdonosok felelősek. A nem fizetők pedig nem biztosítják az ehhez szükséges anyagi forrást.

– A mobillal hívható lift ügyében mindenesetre felveszem a kapcsolatot a komlói kollégákkal és a lakásszövetkezetek és társasházak országos szövetségével – fogalmazott Adamkó János. Majd hozzátette: kérdés, hogy alkalmazás esetén mi történne azokkal a főleg idősekkel akiknek nincs mobiltelefonja, őket lehet-e erre kényszeríteni? Szintén problémás lenne az, amikor rokonok ismerősök mennek a felsőbb szinteken lakókhoz. Azoknak talán egy sorompós beléptető rendszerhez hasonlóan fentről, mobillal engedélyezni kellene a lift használatát – fejtette ki a Napsugár Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke.

HBN-Orosz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában